Summa sidvisningar

tisdag, januari 27, 2015

Auschwitz för 70 år sedan


Denna dag den 27 januari är det exakt 70 år sedan de som överlevt fick känna befrielsen komma, hur otroligt den än kunde ha varit.
Den sovjetiska armén kom i tid för att rädda många, men nazisterna hade bråttom när de insåg att den röda armén var i faggorna. Av de fyra stora brännugnarna hann vad jag sett en av dem att rivas, allt för att utplåna bevisen på utrotningen av de icke önskvärda "undermänniskorna".
I dag påminns vi om det obeskrivliga och idag samlar förnekare, judehatare, antisemiter och andra skumraskfigurer stora skaror som inte vill se sanningen att över 6 miljoner judar och miljonen andra som handikappade, romer, homosexuella, slaver m fl gasades, sköts, torterades, svalt till döds.

Vi får aldrig, aldrig glömma detta fasansfulla. Vi har en plikt att föra det vidare till våra barn och barnbarn och de har när de får barn och barnbarn också plikten att berätta om vad som hände i alla de olika lägren som inte bara var till för "koncentration" och hårt arbete, utan blev dödsfabriker.

Glöm aldrig.

Inga kommentarer: