Summa sidvisningar

måndag, juli 29, 2013

"Lillpröjsarn" åt hostmedicin 1974


Året var 1974, det var VM i ishockey i Helsingfors. Dopningsfrågorna var inte lika aktuella då som nu. Men ändå fanns det vedertaget sedan några år att två spelare i varje lag, genom lottens hjälp, skulle testas efter en genomförd match.
Tre Kronor hade besegrat Polen med 3-1 och lotten föll bl a på Ulf "Lillpröjsarn" Nilsson att lämna urinprov. Den svenske läkaren Nils Rehn som syns här uppe till vänster, meddelade sensationellt att man funnit det förbjudna preparatet efedrin i Lillpröjsarns prov.
"En kraftig dos..." kunde han avslöja.

Lillpröjsarn hade tagit hostmedicin mot en förkylning och i den hostmedicinen ingår efedrin.
Jag vet själv, när jag äter kraftig medicin mot hosta, Cocillana ex, att den innehåller efedrin, vilket i mitt fall orsakar ökad hjärtklappning och även ökad "oro."

Lillpröjsarn sitter här på bilden med nerböjt huvud till höger om förbundsordföranden Ove Rainer.
Ett dopningsfall var det och det bestraffades med att Pröjsarn blev avstängd och Sverige fråntogs sina poäng från vinstmatchen mot Polen och förklarades som förlorare med 0-5.
I förlängningen innebar det att Sverige gick miste om en silvermedalj, hade resultatet mot Polen stått fast.

Jag kan inte säga sig vare sig bu eller bä, skyldig eller oskyldig, medvetet eller omedvetet.
Men även året 1974, snart 40 år tillbaka i tiden, så föll välkända och folk-kära idrottare i dopningskontroller, oavsett vad de har för förklaringar till avslöjandena.


Lillpröjsarn, född i Nynäshamn och AIK-are under sina tidiga hockeyår hade sedan en mycket lyckad karriär i Winnipeg Jets fram till 1978, följt av några skadedrabbade år i New York Rangers.

Längst bort i bilden sitter lagkapten Lars-Erik Sjöberg och till höger gamle målisen Kjell Svensson i rollen som förbundskapten.





Inga kommentarer: