Summa sidvisningar

lördag, mars 27, 2010

The wandering albatross - en miljövänlig flygare

The wandering albatross är verkligen en enastående fågel. Till och börja med kan vi prata storlek, upp till fyra (4) meter mellan sina mörka vingspetsar - de´du kolibrin.
Sen åldern, det är inte ovanligt att de blir 80-85 år!
Medelåldern för kvinnor i Sverige är 83,2 år. Männen knappt 81.
När den unga, efter ca 12 månader och då ca 12 kilo tunga, albatrossen lämnar sin "vagga" och sina för evigt trofasta föräldrar, så återvänder den inte till sin uppväxtplats på land förrän efter 7 till 10 år.
Det sägs att om en sjöman dödar en albatross, som enligt sägen anses bära döda sjömans själar, så kommer den sjömannen att drabbas av evig olycka.
Albatrossen, i detta fall the wandering albatross, sveper med hjälp av de ständiga vindarna i de södra oceanerna till synes helt utan att anstränga sig. Sällan slår de ett slag med sina vingar.
Jag har själv, under veckor, skådat dem i Indiska oceanen och längs hela den södra kusten av Australien hur de med någon decimeters marginal parerar vågornas brytning med en finess och en perfektion som är - ja enastående.
Det finns nog inget fartyg i dessa farvatten som inte har minst fyra-fem, ofta betydligt fler, albatrosser "hängande" runt båten, eller rent av precis intill en mast, skorsten, livbåt och det i timmar.

Fördelen med albatrossen, som jag ser det, är att de aldrig tar sig norr om ekvatorn, de håller sig på rätt sida - den södra.


Inga kommentarer: