Summa sidvisningar

tisdag, mars 30, 2010

Take a trip to La Triple Frontera - Tríplice Fronteira.


På spanska La Triple Frontera eller Tríplice Fronteira på portugisiska.
Det är namnet på en skön mötesplats där tre länder strålar eller flyter samman. Paraguay, Argentina och Brasilien.
Här flyter Paranáfloden samman med Iguazúfloden. Den största staden i närheten med dryga 250,000 innevånare är Ciudad del Este i Paraguay, en stad som försöker locka turister med skattefria varor, elektronik och en massa krimskrams.
Dessutom finns med 30,000 innevånare och minst i trion av städer Puerto Iguazú på den argentinska sidan, en riktig lillebror till den mäktiga turistmagneten Foz do Iguaçu på den brasilianska delen av floden med sina drygt 200,000 människor.
Märkligt är att i denna hörna av tre länder är lite drygt 10% av de nära 500,000 innevånarna av asiatiskt eller arabiskt ursprung. Alltså drygt 50,000!
Detta har lett till vissa kontroverser, som anklagelser att islamistiska grupper planerar och opererar härifrån och dessutom ekonomiskt stöder terrorgrupper som Egyptens Gama´a Islamiyya, islamska Jihad, Hisbollah och Al Qaida.
Detta kanske främst gäller den paraguayanska sidan som anses hysa många terrorister, då landet saknar antiterroristlagar.
Men, turismen i sin fridfulla skepnad är ändå det viktigaste för den här regionen. Vattenfall, den vackra Trancredo Neves-bron som förbinder tvillingstäderna är sevärda, liksom de tre obeliskerna som utgör landmärken, var och ett i sin nations färger placerade så nära som möjligt den punkt där länderna möts.

Inga kommentarer: