Summa sidvisningar

torsdag, juli 09, 2009

Don´t walk up Uluru

5 minuter innan solen går ner, bröt den igenom molntäcket och tände upp Uluru för oss alla förväntansfulla besökare
Jubel hördes och vi skålade alla i bubbelvin. Paret till höger är franska turister med i vår lilla buss som gjorde en tredagarsutflykt till the red centre of Australia.
Påföljande morgon stod vi där uppe, 368 meter upp, leden upp är dryga 1600 meter lång, i början var det riktigt scary, 30 graders lutning!! och en kätting att hålla i sig i. Precis till höger om min vänstra axel kan man skymta konturerna av Kata Tjuta (the Olgas) också en helig plats.
Innan vi klättrade upp, tidigt på morgonen (titta bara på de långa skuggorna) gick vi en bit av den tre kilometer långa leden runt Uluru.

Idag ser jag att Australiens regering föreslagit, men inte beslutat, om att förklara Uluru/Ayers Rock som en helig plats och därmed ett förbud att klättra upp på den ofantliga och så vackert röda överjästa jättelimpan.
"The local Anangu people, who jointly manage the site along with Parks Australia, presently request visitors dont´t walk up Uluru - concidered a sacred site"

När vi var där kände vi inte till dessa tankar kring platsens heliga betydelse för urbefolkningen, inte förrän vi kom ner då John från Sydney berättade att han föredrog att inte klättra med respekt för aborginernas känslor för berget.

Inga kommentarer: