Jag fortsätter mitt utforskande av öar på rätt sida Ekvatorn, den södra sidan.
De som presenterades i slutet av 2008, låg ganska avsides, isolerade, långt från någon större landmassa.
År 2009 börjar med Flinders Island i Bass Strait mellan Australiens fastland och ön, tillika delstaten, Tasmanien.
Bilden visar Lady Barron, en vik, med några bosättningar och höga berg i södra delen av huvudön Flinders Island.
Den ingår i en grupp öar som heter Furneaux Group, Tobias Furneaux, ett underhållsfartyg till Captain Cook´s grupp av båtar siktade öarna 1773.
Fem år senare besökte de brittiska upptäcksresenärerna Matthew Flinders och Georg Bass ögruppen, Flinders fick ge namnet till huvudön. Bass åt sundet.
Sälfångare blev de första bosättarna, när sälarnas antal minskade stannande de kvar med sina huvudsakligen aborginska hustrur och ägnade sina liv åt lantbruk.
Under en fjortonårsperiod, fick de kvarvarande spillrorna av de Tasmanska aboriginerna, en fristad i Settlement Point eller Wybalenna ("Den svarte mannens hus" på aborginspråket).
Här skulle de 160 få en plats där vita nybyggare inte fördrev eller dödade dem.
Dessvärre återfördes de till Tasmanien år 1847, för att där som resterna av en ursprunglig tasmansk befolkningsspillra möta sitt öde, gå under och dö ut.
Ett tragiskt kapitel i den vite mannens digra register av övergrepp, folkmord och dåligt samvete.
Ögruppen är ca 1.300 kvkm stor. Ca 62 km fån norr till söder och 37 km på bredden - öst till väst. Högsta berg Mount Strzelecki 756 m, i övrigt är hela ögruppen bergigt och tätbevuxen med buskar och träd.
Nere vid kusten finns många laguner och sandstränder, dit talrika floder, bäckar och små vattendrag rinner ner från bergen.
Possum, wombat, känguru, gäss och andra fågelarter trivs här.
Närmare 900 personer bor också här.
Huvudort, med flygfält (airstrip), heter Whitemark, där bor ca 170 innevånare.
Båtar till Tasmanien och Melbourne Vic, liksom flyg dagligen till Launceston, Tasmanien och tre gånger i veckan till Melbourne, Victoria.
Medeltemp under sommaren (Januari) +13-22 C.
Under vintern (Juli) +6-13 C.
Kommer jag till Melbourne igen så blir det kanonsäkert en tur hit, verkar spännande så det förslår och lite därtill. Något att lägga in i din resekalender också!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar