Watawei yorlyi (Hur mår du?).
Norfukspråket du möts av på Norfolk Island, men det går lika bra med engelska eftersom ön är en australisk besittning. Språket, ättat från pitcairn, eller en blandning av 1700-talsengelska och tahitiska, var förbjudet för 150-200 år sedan och om det talades av någon utdömdes prygelsstraff!
Öns flagga visar en fern/ormbunke. Ormbunksträden är de största som finns på jorden. Jag tycker de liknar granar med enorma barr.
Norfolk Island ligger mitt emellan Nya Zeeland och Nya Kaledonien, ca 1500 km ut från Australiens östkust.
Knappt 35 km2 stort, inklusive öarna Nepean och Phillip.
Högsta punkt är Mount Bates 319 meter.
På Norfolk bor lite drygt 1.850 innevånare, de flesta med etniskt europeiskt ursprung.
Norfolk Island upptäcktes av kapten James Cook år 1774 under hans andra resa till södra Stilla havet. Storbritannien anlade då en koloni på ön och försökte få den självförsörjande med hjälp av underbetalda straffångar som vidaretransporterats dit från Botany Bay i Australien.
När inte det lyckades gjordes ett nytt försök att befolka ön år 1825, då med det allra värsta återfallsförbrytarna. 1855 gav man upp.
En skröna säger att platsen var så avskräckande att förbrytarna hellre blev avrättade än förpassade till Norfolk Island.
Året efter, alltså 1856 landsteg ättlingarna till myteristerna från HMS Bounty efter det att deras tidigare hemö, Pitcairn, blivit överbefolkad.
Idag lever befolkningen på ön av turism, fiske och jordbruk. Klimatet är subtropiskt, genomsnittligt 1330 mm regn per år, +24-28C sommartid och +17-21C vintertid verkar väldigt behagligt. Naturen är bitvis dramatisk och bitvis bländande vacker med den blå oceanen nästan alltid i blickfånget.
Si yorlye morla! (Vi ses!)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar