Summa sidvisningar

tisdag, september 23, 2008

Det meningslösa

I dag, Kauhajoki Finland. I söndags, Islamabad Pakistan.

Här, i Finland, en ensam galning som skjuter vilt omkring och sprider död, förskräckelse och den ständiga frågan, varför....?
Varför oskyldiga människor, var fanns empatin?
Vad hade denna yngling för motiv? Mobbad i skolan? Eller kommer trassliga och otrygga förhållanden under uppväxten, att vara en förklarande orsak? Förmodligen blir det den förklaring vi får, men jag tror inte det räcker...för i så fall skulle säkert 25% av befolkningen i Finland, Sverige eller i västvärlden i övrigt, med lika dåliga och svåra uppväxtförhållande, också vara potentiella galningar, och så är inte fallet.

Rubrikerna från Pakistan, lika braskande, men med skillnaden att där var det en grupp religiösa fundamentalister som ligger bakom det meningslösa dödandet.
Tror de sig ha Gud bakom sig? Men, predikar inte Gud försoning, kärlek och förståelse? Jo, oavsett religion är det faktiskt så de troende vill få oss att tro.
Men här är det fråga om planerade dåd, som skall döda så många helt oskyldiga som möjligt går, sprida skäck och förstumning.
Empatin saknas naturligtvis även hos dessa talibaner och de av heroinexport beroende skäggiga tokstollarna fegt tryckande i sina grottor i bergen mot Afghanistan.
Det tycks tro att 600 kg dynamit på en lastbil kan förorsaka instabilitet i Pakistan, men som alltid, blir det tvärtom, samhället sluter sig och blir mer imuna mot den religiösa fanatismen för varje bomb som detoneras. Vänder sig bort från de som predikar våld och inte kärlek.

Tänk vilken tid vi lever i.

Utanför vilar 70 idisslande kor i solskenet denna vackra höstdag, deras uppväxt var inte heller så kul, de togs bort från sina mödrar redan inom två dygn efter sin födsel, men det finns inget ont i dem för det.

Inga kommentarer: