Summa sidvisningar

torsdag, september 26, 2013

Håkan Juholt, visst mobbades han.


I förrgår kväll gick det utmärkta programmet "Min sanning" på SvT.
Den här gången var det Håkan Juholt som satt i svars-stolen.
En före detta jagad partiledare för S, som bara fick sitta i 302 dagar, något unikt för detta i så många år statsbärande parti. I januari 2012 meddelande han sin avgång.

Återigen, är min fråga, måste media verkligen gå så hårt fram mot en person, må vara ett offentlig och allmänt villebråd, ja t o m ledare för ett av våra två stora partier? Men?
Varför detta hänsynslösa mediadrev, denna totala mobbning som man utsätter en person av kött och blod för? Jag betecknar det som ren och skär mobbning, det tillåts inte i samhället i övrigt, men när det gäller att hetsa politiker framför sig finns inga press-etiska regler längre.

Visst han begick misstag, stora misstag; sambons fiffel som han borde ha uppmärksammat, lägenhetsskandalen där staten betalat även sambons del av hyran under flera år, en rad plumpa felsägningar (vem gör inte det ibland?) och snabbt på kant med flera ledande i S-toppen.
Dessa fel han begick är mycket allvarliga i sig, men inte behövde det bli en hetsjakt utan like under hela tjugohundratalet, för att få honom att falla till slut.

Han sa i Min sanning, "jag ville inte stå i vägen för Socialdemokraterna," men i det var inte felen han begick som fick landet att jaga honom som en varg i Värmlandskogarna - det var hans person man var ute efter.
Från allra första början.
Efter valet till partiledare fanns det flera mäktiga i toppen i S som förbigåtts när Juholt tackat ja till att bli partiordförande och det kunde de aldrig glömma.
Förmodligen spann media igång på allvar av deras grymtanden och drevet var igång.

Håkan Juholt är en man som hade en gedigen politisk bakgrund, med flera förtroendeuppdrag både inom landet och internationellt.
Ingen nolla som många man ville framställa honom som.
Ändå fick han aldrig chansen ens från dag ett fram till lägenhetsskandalen!!
Vad som hände därefter är kanske i viss mån ursäktligt och får skrivas på Juholts eget konto, men vad jag vill åt är att jakten på honom började redan dag ett som partiordförande.
Varför?
Han var och är ju bara människa, han axlade en roll för sin egen övertygelses skull, men passade inte in i medias och därmed "vanligt folks" kostym.
Kanske sågs han som en lantis, kanske som för grovt tillyxad, kanske mustaschen missprydde, kanske den härliga Oskarshamnsdialekten störde ledande journalister på Expressen och andra ylande drakar?

Precis som i Elisabeth Svantessons fall, jakten gick, jakten går.
Har man fått vittring är det bara det fällande skottet som gäller, Juholt föll...
... blir nästa Svantesson?

Nästa fall som jag skall titta på är Sven-Ove Littorin, också ur programmet "Min sanning"


Inga kommentarer: