Summa sidvisningar

lördag, december 01, 2012

Hört talas om Kodiak Alaska?






Visst har du hört Kodiakbjörnen nämnas i något naturprogram?
Om inte så skall jag mycket kortfattat berätta lite om ön Kodiak i Alaska. På kartbilden längst ner ser du hur den ligger i förhållande till Nome och Anchorage.
Innan 1867, då avtalet mellan Ryssland och USA träffades så blev Alaska amerikanskt. Dessförinnan hade det varit en del av Ryssland, kallat Ryska Alaska helt enkelt.
Förutom ryssar fanns ursprungsbefolkningen där, bofasta sedan 7000 år tillbaka i tiden, Alutiiqinuiterna hade med andra ord fotfäste på ön. På deras språk betyder kadiak ö, därifrån Kodiak.
En ryss upptäcktsforskare Stephan Glotov kom till ön 1763 och vem om inte den världsomseglande James Cook anlände 15 år senare. 1791 flyttade en rysk pälsjägare till ön och startade en ny era för ön, här byggdes lagerlokaler vid Saint Paul Harbour, efter att ha flyttats från Three Saints Bay som ansågs omöjligt att försvara.
Sjöuttrar var attraktiva pälsbyten och fanns i mängder, men ursprungsaleuterna ansåg dessa uttrar som heliga och krig uppstod mellan dem och de skövlande ryssarna. Många av aleuterna togs till fånga.
Ryskortodoxa missionärer kom, närmare band knöts mellan ryssar och amerikaner och i mitten av 1800-talet var sjöuttern nästan utrotad, aleuterna eller the First Native-befolkningen hade mer eller mindre utrotats p g a våld, övergrepp och smittsamma sjukdomar.
När så ryssarna sålde Alaska till USA 1867, blev Kodiak ett centrum för fiske, fiskeriföretag kantade stränderna och under 1900-talets andra halva kom laxodlingarna att nästan helt ta över.
Alaska blev en amerikansk delstat 1959 efter att under andra världskriget ha varit försvarat till tänderna inför risken av en japansk invasion.
1964 inträffade en svår jordbävning med 9,1 meter höga tsunamivågor svepandes in mot land, staden Kodiak drabbades, 15 människor dog och skador för stora belopp åsamkade Alaska.
Kodiakbjörnen då? Jo den är mäktig och den är stor, störst av alla björnar.
Ön Kodiak är en glädjande nog skyddad idag, de största delarna av såväl fiske som jakt är noggrant kontrollerat och det både kostar pengar och kunskap för att få en licens att jaga på ön.
Klimatet är relativt milt, köldrekordet bara -27C, inte illa för att vara Alaska.



Inga kommentarer: