Summa sidvisningar

söndag, juni 24, 2012

Amorphophallus bulbifer


De senaste dagarna har den "jättelika penisen" i Danmark skapat rubriker och lockat långa köer av besökare till Botaniska i Köpenhamn.
Den tropiska jätteknölkallan Amorphophallus Titanum blommar under några dagar, något som inte skett under de nio år den varit bosatt i Danmark.
Denna köttätande blomma blommar som sagt ungefärligen vart tionde år.
När den blommar kommer en mycket illaluktande blomma att locka till sig flugor, som dör just som flugor vid första bästa landning på blomman.
Vi har en annan art ur samma familj i två exemplar, bägge trettiotalet år gamla, de har blommat var sin gång under de senaste 15 åren, en 1998 och en 2007.
De heter Amorphophallus Bulbifer och de kallas "Moster" och "Mormor".
Mormor som du ser på bilden är 1,07 meter hög och kronor är 1,55 meter bred.
Den danska arten är 1,33 meter hög.
Så här ser den ut år efter år, den vissnar ner på hösten och vilar på vintern, sedan skjuter den fart och blir mäktig och imponerar på alla som får de den.
Och som sagt den blommar väldigt sällan, då innan själva stammen och kronan skjuter upp.
Indonesisk leopardpalm är en vanlig benämning och mycket passande, stammen är leopardmönstrad i grå nyanser. Bladverket är sammanvävt till ett enda blad med många flikar, helt unikt.

Som jag nämnt, Amorphophallus var artnamnet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Olle!

Tack för senast! Jag googlade på Leopardpalm, ert träd har verkligen fashinerat mig när jag varit på Konstrundan, och hamnade här på din blogg.Vet du nån som säljer skott?

Hälsningar Kinas kompis Kerstin

Olle Qvennerstedt sa...

Hej Kerstin

Du kan få ett skott av Mia, just nu har vi flera bebisar hos våra två stora Leopardpalmer.
Hör av dig till mia@omart.se
Hälsningar
Olle