Summa sidvisningar

söndag, juni 17, 2012

Jan Eliasson och Peak Oil.


Den 1 juli tar diplomaten, medlaren och tidigare utrikesministern Jan Eliasson platsen som vice genralsekreterare i FN (deputy General Secretary of the UN).
Hans meritlista är imponerande, hans kunskap är stor och empatin för alla de som utsätts för orättvisor, krig, svält och förföljelser här i världen är djup och äkta.
Jan Eliassons möten med världens ledare, ofta i svåra tvistefrågor eller under konflikthot har oftast slutat med handslag och hopp om lösningar.
Inte alltid har han nått fram, motsättningarna har varit för djupa, han har ändå i sin medlarroll nått ut till världen med att problemen funnits och finns där.

Jan Eliasson träffade i går författaren till boken Peeking at Peak Oil, Kjell Aleklett, på Tällberg Forum som pågår i sommarfager Siljansbygd.
Om två veckor tillträder Jan Eliasson sin post i FN, då även påläst i ämnet som ofta är grunden till konflikter - striderna om råvaror - och då främst oljan, oljan som alltid har styrt vårt liv och så kommer att göra även i framtiden.
Problemet är att den inte räcker till alla, vilket kommer att leda till motsättningar, ekonomiska påfrestningar, politiska spänningar och oro hos gemene man oavsett var man bor.
Denna framtid ligger nära, bara runt hörnan, att nu Jan Eliasson fått ett exemplar av boken inger hopp om att frågan om den sinande oljan kommer upp på bordet kvickare än kvickt.
Världen måste först bli medveten, sedan ta ställning och därefter reagera mer effektiva metoder för att vi skall slippa djupgående konflikter framöver.

Lycka till Jan Eliasson, du är vår främste diplomat och förhandlare, jag tror på dig.

Inga kommentarer: