Summa sidvisningar

onsdag, maj 06, 2009

Försvinnande fåglar

Strutsen, som köttproducent i Sverige, verkar vara på utdöende, om inte helt så till stora delar. Den uppfattningen får jag efter att ha sett två stora strutsbesättningar helt eller näst intill helt ha utraderats. Uppe hos Notinis i Högboda Värmland återstår bara en reslig jågel, här på bilden.
I Vagnhärad fanns en stor strutsgård, idag betar får och lamm i godan ro innanför stängsel höga som berg. Vårt minne av strutskött är inget man gör allt för att behålla, trots noggranna försök att tillaga och krydda köttet blev det ingen riktig höjdare.
Foto: Olle Q ©

1 kommentar:

Äla sa...

Ha...lustigt.
Jag pratade just i förra veckan med en förälder vid Naturbruksgymnasiet Lillerud om att föda upp struts. Dels för att det krävs mindre protein för att få samma mängd strutskött som nötkött och för att de släpper ut mindre mängd metangas. Men också för att de förstör markerna mindre. Köttet ska lagas till på låg temperatur för att det ska blir bra.//EvaLena