Summa sidvisningar

tisdag, maj 26, 2009

Närgånget om grafik.

Att krypa inpå något kan bli spännande, jag valde en närkontakt med det som skulle bli ett grafiskt blad. Mia, färgade in en grafisk plåt, som det var ristat i, djupa diken med färg, ovanpå valsade hon över en orange färg. Här ser du en detalj ur den plåten. Nästan som ett aboriginskt, eller annat naturfolks meddelande till eftervärlden på en klippvägg någonstans långt borta från bebodda trakter.
Detta är färg, svart grafikfärg - med speglingar av ljus och andra färger i rummet.
Färgen har Mia gjort precis lagom rinnig med hjälp av tunn grafisk olja, Sennelier från Frankrike, fint ska´re´va´. Och med en mjuk gummispatel "tränger man" sedan ner den svarta färgen i de diken som finns i plåten, torkar noggrant bort all färg som ligger på de plana ytorna ovanför, och vips så har man fått de svarta linjerna alt ytorna klara på en plåt.
På denna plåt kan man sedan med hjälp av en infärgad hård gummivals rulla över en färg på ytan utan att den tränger ner i fördjupningarna.
Så har man två färger på en plåt, så kan man fortsätta med andra plåtar, andra färger, schabloner, infällningar - bara man är petnoga med passningen, misspass misspryder.

Slut på dagens grafiklektion.

Foto: Olle Q © - klicka på bilderna om du vill se dem större.

1 kommentar:

Äla sa...

Dina bilder är de skönaste jag har sett på länge. Abourigin-konst - absolut. Jg vet att jag gillade deras konst skarpt när jag var där och jobbade på en fårfarm...och samernas+indianernas. I like.//EvaLena I Portila