Summa sidvisningar

söndag, juni 22, 2014

Gosse´s Bluff, där asteroiden slog ned.


För cirka 142 miljoner år sedan slog en stor asteroid ned och bildade då en krater med en diameter på cirka 22 kilometer.
Åren har gått, miljontals år och kraterns kanter, som bildades i samband med nedslaget, har eroderat kraftigt, idag är den bara cirka 5 kilometer i diameter och kanterna reser sig som högst cirka 180 meter över den i övriga platta omgivningen.


142 miljoner år tillbaka i tiden befann sig jorden mitt i skarven mellan Jura och Krita-epokerna.


Gosse´s Bluff fick sitt namn efter att den europeiske upptäcktsresande Ernest Giles år 1772, som med namnet ville att eftervärlden skulle minnas den australiske upptäcktsresande William Gosse´s bror Henry. Henry Gosse hade deltagit i sin brors forskarresor i området.

Frågar man den australiske ursprungsbefolkningen så har de naturligtvis århundranden tidigare sökt sig fram till denna plats.
Platsen är känd under namnet Tnorala efter Western Arrente Aboriginal-folket.

En historia från det folket berättar om en grupp gudomliga kvinnor som dansade som stjärnor i Vintergatan. En av dem blev trött och placerade sin baby i en liten korg av trä.
Kvinnorna fortsatte att dansa då korgen plötsligt föll och slog ner på jorden, det lilla barnet slog i marken och tvingade klipp- och bergsformationer uppåt formerandes en ring av berg. Barnets föräldrar; morgon- och aftonstjärnan fortsätter att söka sin förlorade baby än idag.

Avslutningsvis, Gosse´s Bluff ligger nära Australiens geografiska centrum, 175 väster om Alice Springs i Northern Territory, Uluru ligger 212 km i nordostlig riktning.

Inga kommentarer: