Summa sidvisningar

onsdag, mars 05, 2014

Ashkelon i Israel, alltid under raketbeskjutning.



Handen på hjärtat, hur trevligt och tryggt skulle du tycka det vara att bo i en stad där det sedan årsskiftet  slagit ner 33 raketer. 33 raketer vars mål var att träffa, skada och döda.

Men detta är vardag för innevånarna i Ashkelon vid den sydligaste delen av Israels kust mot Medelhavet.
Ashkelon ligger nära gränsen mot den Hamas-kontrollerade Gazaremsan, i vilken det finns grupper som anser att Ashkelon är det närmaste målet där man kan åstadkomma förödelse, skräck och död.

Får vi i svenska media någon information om detta?
Nej, icke en rad, kanske är detta inlägg ett av de få som når en liten, liten del av vårt folk?
Skulle det vara en omvänd situation, att Israel kontinuerligt avfyrade raketer "på måfå" in i Gazaremsan, skulle svenska media då också tiga still?
Skrattar du?
Det skulle bli demonstrationer, bojkotthot, fördömanden och arga insändare och debattinlägg undertecknade av politiker, kulturpersonligheter och kändisar i gemen.

När flygvarnings-sirenerna ljuder vet Ashkelon-borna vad de skall göra - söka skydd, täcka sina barn med de egna kropparna och hoppas att missilerna slår ner någon annan stans än på det egna taket.
Oftast, tack och lov, gör de också det.
De är inte målstyrda utan "bara" avfyrade med förhoppningen att skada och förstöra.

Sedan den 3 februari har sju raketer slagit ner i Ashkelon-regionen, detta alltså på två dagar.

Idag har Israel stoppat ett fartyg på väg till Gaza med iranska vapen ombord.
Kan det ombord ha bl a funnits Qassam-raketer ämnade att riktas mot Israel?

Är det nu någon som fortfarande är förvånad att Israel agerar i självförsvar?
I fredags attackerade israeliska försvarsstyrkor avskjutningsramper i Gaza och idag stoppade man en vapenlast. Vilka skulle inte göra det.
Samtidigt tvingas man också skydda stängslet som utgör gränsen mellan Gaza och Israel mot grupper av stenkastande palestinier, varningsskott skjuts, men inte för döda utan att förhindra att stängslet förstörs eller helt enkelt rivs. 17 palestinier har skadats.

Jag ställer dessa frågor därför att jag tycker inte att detta finns med i Mellanöstern-rapporteringen som vi får, visst är Israels bosättningspolitik ett ämne att vädra och kritisera, men den skrivs det om och ingen svävar i okunnighet om hur den drabbar palestinier främst då på Västbanken.

Inga kommentarer: