Summa sidvisningar

torsdag, augusti 30, 2012

Patagonienparakit eller Patagonian Conure.




Patagonien, en enorm landmassa i sydligaste Argentina och Chile, med Andernas snötäckta bergskedja i väster, vilka oftast gör att vinden störtar ner för bergsidorna som vetter mot inlandet.
Det blåser alltså konstant på slätterna i Patagonien.
Ganska långt norröver längs Atlantsidan av Argentina ligger halvön Valdés, omgiven av bukterna Nuevo och San Matias.
Sanstensklipporna längst ut är höga och där bygger Patagonienparakiten sina bon, de gräver ut dem i sandstensväggarna, vissa kan bli tre meter djupa.
Ett perfekt skydd mot hotande faror från trutar och kondorer när ungarna fötts.
Kampen om platserna är stor, men de kommer efter strider överens, monogama djur är de också, så när 30 000 par kommer i stora flockar på den våren för att häcka, blir det ett förfärligt skrikande av varje parakit för att hitta sin partner.
De känner igen varandras läten och hittar till slut alltid varandra.
Nere på stränderna rullar havselefanterna och späckhuggare och andra giganter på trettio ton och däröver vältrar sig en liten bit ute till havs.
Patagonienparakiten tillhör släkten Cyanoliseus och är en förhållandevis stor parakit på runt 50 cm med avsmalnande stjärt och ett gråvitt brutet band över bröstet. Gula, orange och gröna inslag finns också.
Den flyttar omkring efter säsong och tillgång på föda.
Och den finns som fågel att köpa och sätta i bur hemma, men låt den hellre leva i friheten i Patagoniens fantastiska landskap.

Inga kommentarer: