Skriver om det jag känner för, intresserar mig för och vill föra till torgs med en stilla förhoppning att få en reaktion. Writing about whatever crosses my mind, what interests and concerns me. With the slight hope of getting a response.
Summa sidvisningar
fredag, augusti 10, 2012
Slaget om Singapore 1942
Det ointagliga fästet Singapore föll den 15 februari 1942, efter en veckas strider.
De numerärt underlägsna japanska styrkorna hade åsamkat britter, australier och indier det värsta nederlaget i imperiets historia.
138 708 brittiska, australiska och indiska soldater kapitulerade.
Den 25:e japanska armén hade kommit norrifrån, genom den ogenomträngliga djungeln som britterna ansåg vara deras bästa "bundsförvant."
Det japanska flygvapnet var effektivt, de sänkte flera slagskepp, vilket lämnade hela den östra sidan av Malackahalvön öppen för nya japanska angrepp. Stora indiska styrkor tvingades kapitulera efter att ha omringats.
Från början av februari artilleri-besköt japanerna de allierade och med ett effektivare flygvapen, taktiskt kunnande och effektivare artilleri avancerade japanerna dag för dag.
Hade de allierade vetat att de var tre gånger så många som de japanske trupperna hade de kanske inte vikt undan för omgrupperingar och taktiska reträtter så ofta.
Stora förluster för de stridande men även civilbefolkningen, närmare en miljon sökte skydd i de krympande delar av Singapore som de allierade höll.
Generallöjtnant Arthur Percival ombads flera gånger av sina militära rådgivare att kapitulera under slutdagarna, "...... för att spara liv, civila och soldaters..."
Winston Churchill skickade ett telegram den 10 februari med bl a dessa ord: "... det brittiska imperiets och den brittiska arméns ära står på spel i Singapore..."
Den 15 februari bröt japanerna igenom de sista försvarslinjerna, de allierade hade slut på ammunition och mat, plundringar och deserteringar bland allierade soldater orsakade kaos i de centrala delarna.
Percival beslöt efter ett mötte med sin stab att skicka en delegation med en vit flagga och en Union Jack till det japanska högkvarteret, svaret blev att generallöjtnant Percival själv tillsammans med sin stab skulle komma till Fordfabriken för att diskutera kapitulationsvillkoren.
Den japanske generallöjtnanten Yamashita (se övre bilden) och Percival skrev under villkoren kl 17.15 samtidigt som japanerna hissade flaggan på Singapores högsta byggnad.
Kl 20.30 upphörde alla strider.
Brittiska och australiska soldater togs till fånga medan runt 30 000 av de totalt 40 000 man starka indiska trupperna gick över till japanerna (!!) i den sk Indian National Army.
De övriga, tillsammans med britter och australier, hamnade i fånglägret Changi eller skeppades bort till andra delar av sydostasien som tvångsarbetande krigsfångar under brutala och mycket svåra förhållanden.
Japansk krigsbrutalitet visade sig vid Alexandra Hospital massakern den 14 februari. 320 män och 1 kvinna slaktades den dagen, bajonetter och machetes användes för att döda alla patienter och även delar av sjukhuspersonalen. De sjuka ansågs inte värdiga att leva.
Generallöjnant Yamashita mötte själv sitt öde senare, fångad, dömd av en amerikansk militärdomstol och slutligen hängd den 23 februari 1946.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar