Skriver om det jag känner för, intresserar mig för och vill föra till torgs med en stilla förhoppning att få en reaktion. Writing about whatever crosses my mind, what interests and concerns me. With the slight hope of getting a response.
Summa sidvisningar
lördag, augusti 11, 2012
Intressant om oljelagren i South Australia och tänkvärt för oss i Europa.
I dagens upplaga av the Advertiser i Adelaide, South Australia tas den ytterst känsliga frågan om vad som händer med oljetillgången vid exempelvis en uppflammande kris i Mellanöstern.
I det här fallet är det delstaten South Australia det gäller, men det gäller de övriga staterna i Australien och det gäller oss i Europa i lika stor utsträckning.
Här kan du klicka/eller klistra dig in till tidningens artikel.
Skriven av tidningens vetenskapsreporter Clare Peddle.
http://www.adelaidenow.com.au/news/south-australia/states-fuel-tank-running-on-empty/story-e6frea83-1226447890217
Hur stora oljelager har vi i Sverige, hur ser det ut i resten av Europa? Vilka länder kommer att kunna fylla sina lager och från var kommer den oljan, kommer priserna att avgöra vem som kan köpa?
Vilka sociala konsekvenser får det? Hur kommer matförsörjningen att se ut? De livsviktiga transporterna hur påverkas de?
Ett ev krigsutbrott i Persiska viken skulle leda till att nio (9) supertankers med 18 miljoner fat olja om dagen inte kommer att kunna leverera längre.
Tilläggas bör att tre av dessa går till Europa och Nordamerika, resterande sex öster ut till de asiatiska länder, främst Kina, Japan, Sydkorea, Indien med flera länder.
Singapore som är en stor oljehamn och vilken är den utskeppningshamn som förser bl a Australien med olja drabbas naturligtvis också svårt vid ett totalstopp.
Detta är frågor som vi borde ställa oss. Nu.
I Kjell Alekletts bok Peeking at Peak Oil som Michael Lardelli (på bilden) översatt till engelska finns allt du kan tänkas finna av intresse kring oljans öden och äventyr.
Och att den inte är en oändlig resurs.
Beställ den på www.amazon.com.
Den kommer på svenska framåt höstkanten.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar