Summa sidvisningar

tisdag, april 03, 2012

Peak Oil: Risk för oljebrist är ett reellt hot.

Detta hävdas av professor Kjell Aleklett och universitetslektor Mikael Höök, Globala energissytem, Institutionen för Geovetenskaper, Uppsala universitet i dagens artikel i Svenska Daglbladets nätupplaga:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/risk-for-oljebrist-ar-ett-reellt-hot_6970903.svd

Jag citerar ett stycke ur artikeln, som är ett bemötande av Øystein Norengs debattartikel i SvD.
Noreng är en norsk professor i oljeekonomi.
Kjell Aleklett och Michael Höök har forskat kring begreppet Peak Oil under de senaste tio åren.

".......Det finns runt 70 000 oljefält i världen. Dock varierar deras storlek kraftigt och det mesta av oljan är koncentrerat till ett fåtal stora oljefält. Omkring 45 procent av den olja vi använder kommer från bara 100 fält och då produktionen minskar i dessa giganter runt om i världen, ja då behövs det två nya Mellanöstern för att täcka upp tappet. Om man studerar de databaser som finns tillgängliga inom oljeindustrin finns det inget som indikerar att man kommer att kunna få upp produktionsnivån med dessa volymer inom den överskådliga framtiden. Oljan i marken må finnas, men det är flödet som är avgörande och det enda som bidrar till samhällets energiförsörjning. Storleken på tanken och storleken på kranen är faktiskt två olika saker........."

Jag rekommenderar alla som är intresserade av hur vår och våra barns framtid kan tänkas bli, att verkligen klicka sig in på Svenskan och ta del av Kjell och Michaels debattinlägg.
Där hittar ni också resten av den långa artikeln.

Inga kommentarer: