Summa sidvisningar

måndag, augusti 29, 2011

Visst kan man - om man bara vågar.

Först och främst vill jag som svensk gratulera Island till detta arkitektoniska mästerverk.
Verket heter Harpa och är det nya operahuset i Reykjavik.
Det kallas också Opera- och konferens centrum.
Visst kan man, men man måste våga.
Att sätta spaden i jorden och bygga djärvt.
Något som vi svenskar har speciellt svårt för, när det gäller nya byggnaders form och var de skall ligga, om de skall ligga någonstans, trots att behovet finns.
Som det eventuella nya operahuset i Stockholm, som har diskuterats under våren och som troligen kommer att diskuteras i generationer framöver.
Nåväl decennier då.
Fåfängan är föreslaget, men det är nog och förblir nog, en dröm.
Vissa kan tycka att det är en trendvåg att bygga operahus, Oslo har fått sitt, Göteborg sitt och nu Reykjavik.
Men Göteborg då, invänder någon, det är ju ett svenskt projekt? Jo det är svenskt, men Göteborg är kanske något annorlunda, där har man i generationer haft ett strakt och dominerande politiskt styre, som kunnat genomdriva de förslag som lagts på deras bord.
Så även det nya operahuset, som idag bara är till göteborgarnas glädje och något att vara stolt över.
I Stockholms beslutande korridorer råder en kramp, en ångest i hoppande majoriteter över allt nytt, skissat, ritat och föreslaget av arkitekter, stadsplanerare och framtidstänkare.
Stockholm skall för all framtid se ut som det alltid gjort, utveckling och befolkningstillväxt till trots, säger högljudda stadsdels- eller andra intressegrupperingar.
Jo visst, inte skall man riva Gamla stan och slänga upp spektakulära skyskrapor där, det är inte min åsikt, men man måste från ansvarigt politiskt- och stadsplaneringshåll våga ta beslut om nya områden och nya byggnadsprojekt, utan att lyssna till varenda kotte.
Slussen är ett exempel. Alla innevånare i en stad kan inte få sin speciella önskan uppfylld, i Slussens fall verkar det vara så.
T o m partier och block börjar formera sina önskningar om hur det skall se ut i stället för att gå samman och besluta.
Då har det gått för långt.

Operahuset i Reykjavik är en vacker skapelse ritad av Henning Larsen Architects, den mångfacetterade glasfasaden är skapad tillsammans med glaskonstnären Olafur Eliasson.

De har gjort något som Sverige inte vågar. Grattis!


Inga kommentarer: