Summa sidvisningar

måndag, augusti 23, 2010

Vår by från ovan, lite ovant.

Detta mina vänner är Blackstaby, mellan Gnesta och Mariefred.
Blackstaby är Sörmlands enda kvarvarande radby, här ligger husen tätt som i Dalarna.
Här bor vi, Mia och jag, i det hus som har en flygplansskuggeliknande (nytt ord?) pil riktat mot sig. Huset avviker i färgen genom att vara grått, liksom det gamla missionshuset lite längre bort, alla andra hus är som hävden kräver - faluröda.
Vårt hus var byns fd affär, en diversehandel kan man säga. Fribergs lanthandel, den slog igen 1977.
Alla hus, utom ett är året runt-bebodda. Buss morgon och kväll. Lantbrevbärare och 10 km till närmaste butik. Snabbtåg till Stockholm både från Läggesta och Gnesta, samt även pendel från Gnesta. Inte så illa, men så ligger vi bara lite drygt 80 km från centrala Stockholm.
Till vänster Nyckelsjön och till höger Avlasjön, namnet till trots är grannbyn Avla ganska glest befolkat och återväxten står still.
I nederkant precis till vänster om väg 223 ligger Arnes lagård för mjölkkorna och längre upp till höger hans lagård för ungdjuren.
Bilden är tagen från nordvästlig riktning med Gnesta rakt fram cirka 15 km bort.

1 kommentar:

Äla sa...

Kul att få se byn från ovan. Då får man en bättre förståelse för hur trakten ser ut. Vem har tagit bilden? Är det du som har tagit certifikat för ultralättflyg? Här i trakterna har vi en kille som flyger omkring i en gummibåt....med skärm ovanför och motor därbak. Det är samma kille som tänker bygga världens näst högsta Eiffeltorn (9 meter) i Grums. Med järn som, likt det riktiga eiffeltornet, producerat i Borgvik, Grums.