Summa sidvisningar

söndag, augusti 08, 2010

Skrämmande bild av verkligheten.

Jodi Bieber tog denna bild av Aisha, 18 år gammal från Afghanistan. Det är tidskriften Time som visar en serie porträtt av afghanska kvinnor. De flesta i betydligt lyckligare omständigheter än Aisha.
Aisha släpades ut ur sitt hem av talibanerna efter att hon hade flytt från sin make.
Trots hennes vädjande om att hennes svärföräldrar skymfat och varit hotfulla och hela tiden behandlat henne som en slav fram till det stadiet då det inte fanns någon annan utväg än att fly, så ansåg befälhavaren för talibanerna att hon skulle straffas, för att att avskräcka andra tvångsgifta flickor i deras by att försöka göra samma sak.
Aishas familjemedlemmar utförde straffet, hennes svåger höll ner henne medans hennes make skar av henne bägge öronen och näsan, för att sedan lämna henne att dö.
Hon undkom döden och befinner sig idag i ett hem för kvinnor där hon får vård och hjälp av amerikanska humanitära hjälporganisationer.

Ni undrar hur jag hittade detta, jo enkelt.
Jag läste Carls Bildts blogg under rubriken "Därför är vi Afghanistan". En länk till Time Magazine fanns med och Carl Bildt förklarade helt lugnt att "för att rädda fler kvinnor från att drabbas av Aishas grymma öde, är vi i Afghanistan under ett FN-mandat."
Jag håller med Carl Bildt, vi bör vara kvar tills den dag då afghanerna själva kan stoppa de krafter som vill förhindra kvinnors rätt till ett lika rättvist och jämställt liv som männen alltid åtnjutit


1 kommentar:

Äla sa...

Jag blir så arg....och så ledsen. Vi har mycket kvar att arbeta för både här hemma och utomlands.