Summa sidvisningar

onsdag, december 17, 2008

Jag har träffat den här snubben.

Han heter Charlie, han är dryga 75 år gammal idag. Han bor sedan början på fyrtitalet på Hartleys Creek Crocodile Farm söder om Port Douglas i nordliga och tropiska Queensland, Australien.
En stadig herre Charlie, dryga fem meter lång, som fått det bra på äldre dagar, han slipper uppträda. Hans yngre kompisar gör det, men Charlie är den äldsta saltvattenskrokodilen i fångenskap i Australien idag och då får man åtnjuta vissa privilegier.
Uppträdandet? Jo, krokodilerna ligger ofta under vattenytan och väntar på mat, de hör när djur kommer genom vibrationerna i marken. Här kommer istället Steve Irwing-kopior till väktare med kycklingar på en stång, med en annan stång bankar de rytmiskt i marken, krocken under ytan vet då att nu blir det mat. 
Väl framme vid vattnet håller de ut kycklingen över ytan och.....splaaaaasssshhhh......på bråkdelen av en sekund har en tung femmeters-krokodil kluvit vattenytan och som en torped rest sig några meter över ytan och slukat kycklingen. 
Man förstår först då att man själv bör hålla sig på avstånd från vissa vattendrag uppe i norr.  
Jag tog fotot 1995 innan Charlie blev pensionär, men redan då låg han och njöt i berömmelsens ljuva sken. Även då äldst i fångenskap.
Australien med sina 300.000 vilda krokodiler är ändå noga med att de inte tjuvskjuts för sina skinns skull, därför finns det en antal sk krokodilfarmer, där man föder upp krokodiler för att på det viset minska attraktionen och förtjänsten i att skjuta vilda krokodiler.
Skinn och kött finns det en marknad för. Åt själv krokodil, ingen höjdare, men fullt ätbart.
Finns därför inte på vårt julbord i år.
Foto Olle Q. Klicka på den om du vill se bilden större.


Inga kommentarer: