Summa sidvisningar

tisdag, september 01, 2015

NZ byter flagga snart.I slutet av november och under första halvan av december håller Nya Zeeland folkomröstning om hur deras nya flagga skall se ut.
I Svenska Dagbladet idag är det en intressant artikel om de förslag som kommer att gå till omröstning. Vissa av dem tycker jag präglar NZ som nation samtidigt som de är vackert formgivna och är egna, framför allt egna, lite banbrytande, som Kanada och Sydafrika, vilka också "brutit sig loss" från det engelska imperiet vad gäller flaggan i alla fall.
Likheten med Australiens flagga är också påfallande, här vill inte heller lillebror blir förknippade med storebror.
Detta omröstningkalas kostar 147 miljoner kronor, naturligtvis finns det kritiker som tycker att det är bortkastade pengar, men oavsett vad som bestäms så finns det surpuppor som inte vill ändra på något, med hänvisning till att det kostar pengar.
Allt kostar pengar, även dina egna beteenden.

Min favorit, efter en ganska hastig genomgång är den som ligger överst, den grönsvarta ormbunken, ormbunken som är en nationalsymbol för NZ, oavsett om du europeiska eller polynesiska rötter.
Ormbunkarna fanns där innan några av dem landsteg på de nyzeeländska öarna.
Det svarta som återkommer, är också typiskt NZ, åtminstone vad gäller deras idrottsutövare, som är klädda i svart eller heter All Blacks eller något i den stilen.

Friska på NZ, ni räds inte gnällspikarna.

Inga kommentarer: