Summa sidvisningar

tisdag, maj 06, 2014

Boko Haram, är de människor?


Hört talas om Boko Haram, vem kan ha undgått att göra det?
Denna våldsamma terrorgrupp som härjar i norra Nigeria kan knappast beskrivas som en samling människor, utan snarare monster av något slag.
Islamistgruppen Boko Haram betyder "Västerländsk skolning är synd" och bildades 2002, man kanske säga att den är en jihadistgrupp vars enda syfte är att införa ett strängt islamistiskt styre med sharialagar i dess värsta tappning. Främst i norra Nigeria där muslimer utgör ca 55% av befolkningen mot 45% kristna.
Attackerna mot skolor, utbildningsställen har kommit tätare och blivit våldsammare, som exempelvis den 27 februari då BH anföll en skola i Yobe och massakrerade mer än 60 elever när de låg och sov.
Det finns uppgifter om att den ständigt närvarande nigerianska armén som bl a hade till uppgift att skydda denna skola, bara några minuter innan angreppet från Boko Haram, lämnade sin bevakningsuppgift och "lät massakern ske".
Knappast någon överraskning, armén anses som korrupt och lättköpt.
Armén har gjort tafatta försök med offensiver mot BH men det har varit mest för att stilla en intern oro i det sekulariserade södern.
Den 14 april kidnappades över 230 flickor, runt 50 lyckades efter kort tid fly, men de resterande 180 är bortförda och göms om de inte är sålda, våldtagna och förnedrade eller döda?
Idag rövades ytterligare åtta flickor bort.
Vi får inte heller glömma de otaliga angreppen på kristna kyrkor och samlingslokaler, helst då med så många besökare som möjligt, allt för att orsaka ett blodbad.

Dessa maskerade fega män med sina ammunitionsbälten och handeldvapen är bara att beklaga, de vet troligen inte vad de gör, ofta utan utbildning blir de lätt som alla andra våldsmän - manipulerade mördare, fråntagna sina naturliga spärrar genom dämpande droger och hotfulla religiösa ledare.

Vad som stör mig är att ingen i västvärlden reagerar, här i Sverige är det tyst från alla partier.

Har det verkligen blivit så illa att vi i vårt lilla land inte vågar höja rösten längre?
Var är vår solidaritetskänsla?
Var är våra jämställdhetspolitiker, var är feminister, liberaler och socialister?
Ingen reagerar mot dessa illdåd, gärningar som knappast går att beskriva, övergrepp mot unga flickor och en hänsynslöshet och ett hat som inte har någon bortre gräns.

Är det möjligen för att vi här pratar om en terrorgrupp som är muslimsk?

Kan det vara anledningen till vår rädsla, vår tystnad?
Rädslan för att bli stämplad som rasist, islamofob?
Är det som är orsaken till vår tystnad?

Illgärningar av dessa slag oavsett vem som utför dem borde väcka världens vrede och avsky.

Eller är det jag som plötsligt med dessa ord blir stämplad som rasist?

När jag i själva verket pratar om empati, solidaritet, demokrati och friheten för flickor att gå i skolan.Inga kommentarer: