Summa sidvisningar

lördag, november 17, 2012

Träd och kottar i Australien.





Någon timme norr om Adelaide i delstaten South Australia ligger Food Forest. en farm med djur och odlingar av alla de slag från frukter, bär, nötter till allt som växer i jorden, rotfrukter med andra ord..
Familjen Brookman är självförsörjande, huset de bor i är energisnålt och kyler under stekheta sommrar och värmen finns där vintertid, allt enligt fiffiga konstruktioner för ventilation och cirkulation.
Allt regnvatten sparas och återanvänds i olika sammanhang beroende på behov.

Träden är stora, olika arter av eukalyptus och även andra, vars namn jag inte kan, men som du kan se på den nedre bilden har kottar, de australiska barrträden som planterats för att skydda mot starkt solljus och med odlingar finurligt och spikrakt löpande mellan stammarna.
Barken på eukalyptusen är vacker, rent av ger den skönhetsupplevelser, vit, grå med gröna nyanser, när den viker ut sig visar den en varm röd sida. Stora flak av bark ligger vissa tider runt träden och bladen, ja de smakar eukalyptus, goda att tugga på.
Koalan är dock mer kräsen, den väljer bara vissa sorter.

Eukalyptusen som ser ut som stora dillkronor i landskapet, Australien runt. Är så typiskt att en filmsekvens på tv omedelbart avslöjar om det är filmat där.
En del träd blir gamla och knotiga, eroderande flodbäddar gör att de tippar och blir liggande i årtioenden, de är hårda och dess röda trä innanför barken är det inte mycket som biter på.
Som amerikansk redwood, fast australisk redwood.



  



Inga kommentarer: