Pedra Branca är portugisiska och betyder vit klippa.
Cirka 25 km sydost om Tasmaniens South East Cape ligger denna vinpinade lilla ö.
Ön har en del kännetecken, dels för svårigheterna att ta sig iland på ön, säger jag sedan också känt för sina stora vågor - ja då förstår ni också svårigheterna. Att ta sig iland.
Vågor betyder vindar, ofta kraftiga, ofta regn och blött väder, the roaring fourties snuddar vid ön, det säger väl allt.
Men till fördelarna hör ett rikt marint liv, liksom fågelliv, bla så kan albatrossen om den för ovanlighetens skull för för sig att landa - landa just här.
Och så har vi The Storm Surfers, de vilda surfarna som i värmande våtdräkter far hit med hjälp av helikoptrar och tar sig an vågor höga som berg.
Lite kuriosa:
Det var år 1642 i slutet av november som upptäcktsresande Abel Tasman först siktade klippön. 1973 gick ett japanskt fiskefartyg på grund och sjönk, tragiskt nog lyckades bara en enda av tjugotvå ombord rädda sig genom att klättra upp på klippan.
En annan sorglig händelse där Pedra Branca står i centrum är när oceanografen Hamish Saunders sveptes bort av en jättevåg, året var 2003, det sägs att vågor på upp till 14 meters höjd denna dag slog in mot ön, vattenskaskader eller kraftigt sprej nådde 45 meters höjd, kraftigt nog att svepa bort allt som försökte skydda sig eller satt löst.
Så nog har denna obebodda lilla ö på 270 x100 meter sin historia. Höjden på klippan är ca 60 meter, tänk då på vattnet som slår upp vid hög sjö. 45 meter upp!!
Fy fasen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar