Summa sidvisningar

måndag, november 14, 2011

Amy Johnson den första kvinnliga ensamflygaren England - Australien.


Oerfaren som flygare, ung och vacker blev Amy Johnson 1930 den allra första kvinnliga ensamflygaren att anta utmaningen att flyga England - Australien.
Det här var ett tillag som inte särkilt uppskattades av männen, som tyckte sig ha monopol på att vara djärva och våghalsiga, men här kommer ännu en av de kvinnor som var pionjärer och skrapar av lite av den manliga fernissan.
Och det med besked. 18 000 kilometer är inte småpotatis.
I ett flygplan som jazzade runt i hårda vindar, sandstormar, genom moln och över stora vatten. Men fram kom hon, den gode Amy.
Starten gick i Croydon, England den 5 maj 1930, med bara två års flygträning tog hon till väders och brittiska tidningar var sarkastiska över att en kvinna kunde ge sig på något så dumt som att tro att hon skulle lyckas med att flyga ända till andra sidan jordklotet.
Men si, det gjorde hon Amy Johnson, den 24 maj landade hon under goda väderförhållanden på en travbana i Darwin.
Till historien hör också att detta kostade pengar, en förmögen oljemagnat bestämde sig något överraskande att stödja Emys projekt. Han gav henne möjligheten att köp ett begagnat flygplan av typen DH 60G Gipsy Moth, men en ensitsig öppen cockpit (!!).
Tänk er dessutom att denna maskin endast gjord 98 km i timmen, inte undra på att det tog tid.
Amy hade aldrig tidigare flugit längre än 27 svenska mil, nu väntade 1 800 mil.
När Amy nådde Bagdad efter en sandstorm, fick den tidigare så nonchalanta brittiska pressen oro i kroppen, det här kanske skulle lyckas, Daily Mail erbjöd Amy otroliga 10 000 brittiska pund för ensamrätten till hennes berättelse.
Flygplanet Jason fortsatte efter några mindre missöden och nådde som sagt fram till landet med stort A - Australien.
På den övre bilden ser vi Amy själv och den undre visar inflygningen till Brisbane där hon hyllades av en jättepublik vid en kortege genom staden.
Amy fortsatte att flyga, hon slutar som sig bör, den 5 januari 1941 i dimma och underkylt regn kraschar hon vid Themsens mynning. Hennes flygarliv är över.
All ära åt denne kvinnliga flygpionjär - Amy Johnson.


1 kommentar:

Angelika sa...

Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)