Summa sidvisningar

fredag, oktober 28, 2011

"Den blonde dödsängeln" Alfredo Astiz

I slutet av sjuttiotalet var denne man och hans kollegor i Esma - marinens tekniska högskola - en av militärjuntans förlängda armar.
De grep, kidnappade, torterade, våldtog och mördade sina offer.
Bara på den förhörscentral där Astiz var verksam förlorade runt 5000 människor sina liv. De drogades först, packades på flygplan och kastades levande ut i Atlanten.
Idag är Astiz närmare 60 år, rättvisan har hunnit ikapp honom, efter många år i amnesti så har Kirchner-presidenterna sett till att denna man och ett stort antal av hans medbrottslingar fick sina livstidsdomar i veckan. Ytterligare några fick mellan 18-25 år bakom galler.
Alfredo Astiz är mest känd för oss svenskar för att han var den som ledde kommandogruppen som bla tillfångatog den sjuttonåriga svenskan Dagmar Hagelin i Buenos Aires 1977, hennes öde är okänt, men hon har aldrig hörts av sedan dess, det har inga andra som fördes till marinens tekniska skola heller gjort.
Astiz dömdes för morden på två franska nunnor, en argentinsk journalist och tre kvinnor som bildade gruppen Mödrarna på Plaza de Mayo.
Fallet Dagmar Hagelin tas upp vid en senare rättegång.

Det här var smutsiga år i Argentinas historia, militärdiktaturer är alltid smutsiga och oförsonliga, Argentinas inget undantag.
Bäst att tillägga är väl att inga diktaturer är rumsrena, utan lika fula, grymma och hänsynslösa oavsett uniform eller utan uniform.
Men med uniform på, ser de mer skräckinjagande ut.

Inga kommentarer: