Summa sidvisningar

lördag, januari 08, 2011

Melbourne - några intryck.

För australiern i gemen är rivaliteten mellan Melbourne och Sydney känd, för den tillfällige besökaren så känns den också.
Här gäller det att vara störst och bäst. Mest spektakulära evangemangen, största byggnaderna, bästa infrastruktur och finansiella dragningskraft, möjligheterna att växa och locka nya människor till sig.
Om man nu nödvändigtvis måste kora en vinnare, så blir det ur våra högst tillfälliga intryck - Melbourne. Varför?

Här ser vi ett exempel, den kollektiva trafiken. I den mest centrala delen ligger Centralstationen - Flinders Street Station, med den nybyggda Southern Cross Station bara någon kilometer söderut. Från dessa bägge pendeltågsstationer löper ett tätt nät av spår till de flesta förorter, lägg därtill ett spårvägsnät som skulle få vilken stad i världen som helst grön av avund. Bussarna är lätträknade.
Luften i storstaden Melbourne med 3,5 miljoner människor är ren.
Vägarna runt Melbourne har inte fått stryka på foten, utan ger vad vi förstår de som inte kan pendla kommunalt möjlighet att ta sig fram utan ha blivit styvmoderligt behandlade av diverse stelbenta beslutsfattare.

Ett tecken på öppna sinnen, djärvhet och friskt tänkande hos de bestämmande är arkitekturen i Melbourne.
Detta är delar av det nya Federation Square, som vållat diskussion, men står där likväl. Hela staden med sina tuffa byggnader i olika färger och former andas nytänkande och friskt vågat.
Det finns plats i Melbourne, de gamla rivfärdiga delarna ner mot hamnen i Port Melbourne och South Melbourne kommer att ge utrymme för det nya, the Docklands är ett exempel som redan står på plats. Inte bara lyxbostäder utan en blandning av allt som en stadsdel normalt sett bör ha, butiker, arbetsplatser och bostäder.

Melbourne är inte bara byggnader, den stora Botanical Garden på andra sidan Yarrafloden, med en yta som säkert är tjugo gånger Humlegårdens är en lunga bland flera.
Här är det tyst i parken och man ser inget av skyline, folk sitter och festar på sina medhavda picnick-korgars innehåll, fågellivet är ljudligt och folk njuter av friden.
Inget skräp, välordnade planteringar, välklippta stora gräsytor, en amfiteater, gott om papperskorgar och offentliga toaletter. Promenadstråk, välskyltade leder, joggare i massor och hundarna är kopplade.

Ja allt har två om inte fyra sidor, men kommer man som tillfällig besökare hinner man inte med att se en storstad kvarter för kvarter, detta är vad vi kände och som bara upplevdes som så positivt. Mia sa spontant "jag älskar Melbourne" och jag håller med henne.

Foton: Olle Q med sin iPhone

1 kommentar:

Äla sa...

Bilderna får mig att längta ner till Australien. Hur känns det att vara hemma i kylan igen efter att ha varit i detta, på många sätt, fantastiska land?