Summa sidvisningar

torsdag, juni 04, 2009

4 juni en dag att uppmärksamma.

Idag den 4 juni är det lite speciellt.

Dels minns vi vad som hände för exakt 20 år sedan på Himmelska fridens torg i Beijing (Peking). Massakern som klädde av Kina inför en hel värld, visade upp deras brutala ansikte och oförsonliga inställning till demokrati.
Tusentals unga människor (ingen vet hur många) sköts ned, när Första armén öppnade eld rakt in i folkmassorna, inte över deras huvuden, utan rakt in med avsikt att döda.

Idag håller Barack Obama ett tal i Kairo, riktat till alla muslimer i världen, Obamas far var muslim. Hans tal emotses med förväntningar av de flesta muslimer världen över, den hårda kärnan runt terrorgrupper av olika nyanser lär inte komma Obama till mötes.
Tiderna förändras, vem skulle ens i sin vildaste fantasi kunna föreställa sig George W Bush i ett liknande tal till den muslimska världen? Ingen, inte en kotte.

För tjugo år sedan bröt demokrativågen i Polen igenom på allvar, något att också minnas.
Lech Walesas minne lever kvar, han var lite av en banérförare för hela östeuropas befrielse, eller åtminstone påskyndare, då friheten inte längre gick att dölja för den östra halvan av vårt Europa.


Inga kommentarer: