Summa sidvisningar

fredag, juni 05, 2009

Kermadecöarna

Det stora vulkanutbrottet på Raoul Island, året var 1964.
Raoul Island från hög höjd

Som en kedja sträcker sig Kermadecöarna från norr till söder, 80 till 100 mil nord-nord-öst ut från Nya Zeeland, som de tillhört sedan 1887.
De vulkaniska öarna består av fyra huvudöar, varav tre är ögrupper med en huvudö och omgivande småöar. Största ön är Raoul eller Sunday Island, på ca 30 kvadratkilometer, tillsammans är ögrupperna knappa 34 kvadratkilometer totalt.
Näst störst är Macauley följt av Curtis med närliggande Cheeseman. L´Havre Rock och L´Esperance Rock är två klippöar längst sydöver i denna ö-kedja.
Öarna är obebodda, men där finns en ständigt bemannad meterologisk station Raoul Island Station. Där finns också ett "hostel" för tjänstemän, forskare och frivilliga från det statliga naturvårdsverket på NZ, det har funnits där sedan 1937, 50 meter ovan klipporna vid Fleetwood Bluff och utgör därmed Nya Zeelands allra nordligaste utpost geografiskt sett.
Klimatet är subtropiskt, med en medeltemperatur på 22,4C i februari och 16,0C i augusti. Nederbörden är ca 1500 mm årligen.
Öarna är vulkaniska och sträcker sig som en rygg längs randen där Stillahavsplattan skjuter in under den Indo-australiska plattan. Precis öster om denna rygg med öar är havsdjupet imponerande 8000 meter.
De fyra huvudöarna är topparna på vulkaner som är höga nog att nå upp över havsytan. Ett stort antal vulkantoppar finns under havsytan. Av de ovan ytan är två; Raoul och Curtis aktiva vulkaner.
Inga däggdjur finns på öarna, men det är gott om sjöfågel. En subtropisk regnskog täcker Raoul.
Polynesier befolkade öarna på 15oo-talet, men när européerna nådde området 1788 fann de öarna obebodda. De namngavs av en fransk sjökapten Jean-Michel Huon de Kermadec som landsteg här under tidigt 1790-tal.
En familj Bell levde här i början av 1900-talet och livnärde sig som valfångare.
1937 förklarades öarna som naturreservat. Så sent som den 19 februari i år registrerades en jordbävning med magnituden 7,0 under havsytan, det senaste vulkanutbrottet skedde den 17 mars 2006 då block, sten och lera kastades upp i luften, men mycket begränsat med magma. Det stora utbrottet skedde 1964 på Raoul, se bild ovan.

Inga kommentarer: