Summa sidvisningar

söndag, juni 14, 2009

Under luppen: Penrhyn Island


Det här är Penrhyn Island eller om du så föredrar Tongareva, Mangarongaro, Hararanga eller Te Pikata!!! Klyschan "Kärt barn har......" ligger nära till hands.
Ön lyder under nyzeeländsk administration, valutan är nyazeeländska dollars, det finns en landningsbana och två övernattningsrum för gästande besökare om man inte bor privat. Långa vita sandstränder kantade med kokospalmer, rikligt med tämligen ofarliga hajar i vattnet runt atollen.
För detta är en av Stilla havets större atoller. Den mest avlägset belägna och som sagt största av de 15 Cooköarna, futtiga sju grader syd om ekvatorn, hela 137 svenska mil nord-nord-väst om Rarotonga.
Penrhyn utgör toppen av en mäktig undervattensvulkan, den högsta i Cookområdet. Imponerande 4.876 meter över havsbottnen. Atollens yttre är en 77 km rund ring av korallrev som omgärdar själva atollen som har en yta av 23,3 kvadratkilometer, landytan på ön Penrhyn är 9,9 km2, inom atollen finns stora områden med täckta av snäckor, skal och andra korallämningar - faktiskt uppmätt till 6,2 km2 stora!
Högsta punkten på ön ligger 5 meter ovan havsytan. Två mindre samhällen finns, huvudorten Omoka vid det högra inloppet i reven du ser på bilden upptill och Te Tautua vid korallrevsöppningen uppe i nordost.
Strax norr om Omoka ligger en landningsbana för flyg.
Trots alla namn är det Penrhyn som används mest, efter skeppet Lady Penhryn med sin skeppare William Cropton Lever som landsteg här den 8 augusti 1788 - 880808!!! Lady Penhryn var ett av elva skepp som seglade ut från Isle of Wight för att grunda den allra första engelska fångkolonin vid Botany Bay i New South Wales, Australien.
2006 bodde ca 200 personer på Penhryn, ön är ett populärt stopp för långseglarna på väg över Stilla havet från Mellanamerika till Nya Zeeland/Australien eller tvärtom, de två revöppningarna gör det enkelt att ankra.
På ön odlas svarta pärlor, den enda egentliga handelsvaran som går ut från Penhryn, man väver också Ritohattar av kokosnötsfibrer.
Havet förser innevånarna med det mesta i matväg, plus odlingar av brödfrukter och kokosnötter. Ris och mjöl kommer i bästa fall var tredje månad per båt från Rarotonga.
75% av öborna tillhör Cook Island Christian Church resten den romersk katolska kyrkan.
År 1864 tömdes nästan Penhryn på sin befolkning, då peruanska slavhandlare kom och förde bort tusentalet män, kvinnor och barn till Sydamerika där de flesta dog under slavlika arbetsförhållanden.
I efterhand har det framkommit att "inhemska" penrhyanska kristna missionärer erhöll ca motsv. 20 svenska kronor för varje människa de försåg peruanerna med. Hisnande belopp i dåtida mått mätt.
Kom ihåg en sak om du tänker ta dig till Penhrynatollen, att den ligger ungefär mitt i det ofantliga Stilla havet - inte som att åka till Smådalarö eller Koster precis.

Inga kommentarer: