Summa sidvisningar

torsdag, maj 24, 2012

Luftskeppet Hindenburg







Det är i dagarna 75 år sedan det gigantiskt (det största som någonsin byggts) stora luftskeppet Hindenburg fattade eld och på några sekunder mer eller mindre slukades i ett eldhav.
Detta skedde i Lakehurst, strax utanför New York i New Jersey, en plats dit Hindenburg kom på sin jungfrufärd i mars 1936 och som var luftskeppets nav i Nordamerika. 
I juli samma år satte Hindeburg hastighetsrekord då det flög sträckan Lakehurst - Frankfurt am Main på 5 dagar 19 timmar och 51 minuter. Förvånansvärt långsamt.
En båt tog bara något lite mer än ett dygn längre tid och färdbiljetten var bara hälften så kostsam som att färdas luftvägen.
Hindenburg var byggt i en ny aluminiumkonstruktion, var 245 meter långt, 41 meter i diameter och rymde ofattbara 211 890 kubikmeter gas, fördelat i 16 sektioner.
Denna koloss kunde lyfta 112 ton och drevs av fyra 1 100 hk starka motorer som kunde ge en maxhastighet på 135 kilometer i timmen, men då måste det ha solen i ryggen och medvind - minst.
Av aerodynamiska skäl placerades besättning och passagerare inuti skeppet i stället för i korgar under.
Titta på bilderna och håll med om att det såg mer ut som en restaurang än ett luftskepp.
Maximalt kunde det ta 72 passagerare och 61 besättningsmän.
Dagen då katastrofen skedde hade det 97 personer ombord, lyckligtvis räddades de flesta mirakulöst ett detta eldhav, "endast" 35 omkom, varav en var markpersonal.
Vittnen uppger att ett elektrostatiska "sken" direkt följt av gnistbildning synts på styrbord sida strax innan lågorna slog ut, lågor som berodde på att Hindenburg var fyllt med mycket brandfarlig vätgas. Den var avsedd att fyllas med helium, men på grund av ett amerikanskt embargo blev det vätgas istället. 

Embargon leder sällan till något gott eller att det "goda" syftet uppnås.
Titta på den översta bilden, Hindenburg var försett med hakkors på fenorna bak och Tyskland började grymta, morra, hota och skramla.
Men zeppelinaren Hindenburg var vid den här tidpunkten inte tänkt att användas militärt.

Inga kommentarer: