Summa sidvisningar

fredag, mars 04, 2016

Oljan, ja den ändliga oljan....


Oljan är billig nu. Vissa oljeberoende producentländer knäar. Venezuela är väl det mest drastiska exemplet idag. Men de är fler där oljans betydelse visar sig i sinande statskassor. 
Och sinar gör även orsaken till de sinande ekonomierna, nämligen själva oljan, detta alldeles oavsett vad som sker nu med dumpade priser på oljemarknaden. Den konventionella råoljan har nått sin absoluta produktionsstopp, det är oljesand, skifferolja och andra okonventionella oljor som håller produktionsnivån något sånär uppe. Men eftersom det är kostsamt att utvinna den okonventionella oljan, så sjunker produktionstakten även där i allt snabbare takt. 
Bilden du ser här gjorde jag till Kjell Aleklett och hans bok Peeking at Peak Oil som släpptes 2012, ungefär precis i skarven till Fracking-boomen i USA. Boken tappade något i betydelse för den ytlige betraktaren, medans Kjell och hans forskarteam vid Uppsala universitet lade fram nya rön som visade på det faktum att oljan faktiskt är en ändlig råvara. Som vi måste acceptera och anpassa oss till. 
I Kjells nya bok, En värld drogad av olja, som jag också illustrerar, läggs ytterligare belägg fram som visar nedgången av råoljenivån i vår värld. Illustration här uppe passar bra till ämnet, timglaset bara sipprar och sipprar. 
Senare i höst kommer boken som en engelsk utgåva med titeln "A world addicted to Oil". Utgiven av Springer. 
Under tiden håller Kjell dig informerad på sin blogg: Aleklett's Enegy Mix.


Inga kommentarer: