Summa sidvisningar

lördag, augusti 23, 2014

Planning a visit to BIOT? Lite resefakta om BIOT.
Knappast jag heller. 
55 öar eller atoller plus närmare tusen pytte-pytte-små öar , med en högsta punkt två meter över havet hittar man BIOT (British Indian Ocean Territory) mellan Tanzania och Indonesien i Indiska Oceanen. 
Ögruppen heter eller hette Chagos.
Men i början av 2000-talet visste rätt många vad Diego Garcia var för något, som är en öarna i BIOT/Chagos. 
En amerikansk och brittisk flygbas som då användes av det tunga bombflyget för att hålla talibanerna i schack i Afghanistan.
Det började 1965 då Storbritannien och USA fattade beslutet som skulle innebära att de då cirka 2.000 chagosborna skulle tvångsflyttas och helt lämna sina öar. 
Så skedde och idag bor de flesta på Mauritius närmare det afrikanska fastlandet och en del på betydligt mindre Seychellerna.
Länderna (USA och UK) behövde ö-gruppen som militärbas, så då kliver man bara in och säger ut, kör iväg lokalbefolkningen som där bott i evigheter och livnärt sig på fiske.
Som sagt Diego Garcia är den största av öarna i BIOT-gruppen eller Chagos som jag hellre vill kalla den, av de totalt ca 60 kvadratkilometer som öarna (samtliga) utgör, svarar Diego Garcia för 44 av dem.
Fortfarande idag är det en betydande flygbas för USA och GB. 
Med tanke på vad som händer i Mellanöstern, kan tunga transportplan och bombplan operera tämligen ostörda härifrån.
Det är så sagt i den brittiska överenskommelsen från 1965, att den dag de båda länderna inte längre behöver sin militära bas där, då skall chagosborna få återvända till sina öar, vilket de vid upprepade tillfällen begärt och fört upp i rättsliga sammanhang i London. Men utan framgång.
BIOT är en bas, en militär bas, inget annat, runt 4.000, huvudsakligen amerikanska men också brittiska militärer är stationerade här, inkluderat ett antal konstruktionsarbetare från några "neutrala" länder som Filippinerna och Mauritius.
Inget jordbruk, ingen industri, men visst fiske bedrivs. 
Klimatet är varmt och gott, som sig bör när man bor nära ekvatorn, på den södra sidan av den magiska linjen. Rätt sida!

Viktigt att veta, Chagos skärgård är världens största korallatoll!! 
Postivt att höra och veta är också att Storbritannien i april 2010 förklarade hela skärgården som ett fridlyst marint reservat. Något som verkligen behövs i dessa tider av hänsynslöst rovfiske. 

När reser du till BIOT?


Inga kommentarer: