Summa sidvisningar

måndag, juli 16, 2012

Broome, Western Australia och dess japanska historia.

The Japanese cemetary, Broome, WA. Den Japanska begravningsplatsen, Broome, WA.

Broome i Western Australia ses idag som en exotisk belägen turiststad vid Indiska oceanen, skrämmande avlägset och nästan isolerat cirka 220 svenska mil norr om Perth - detta i samma delstat.
Här pratar vi avstånd, ytor och vidder.
Drygt 14 000 innevånare, vilket tredubblas när turisterna invaderar under turistsäsongen.

Alltnog, vad denna lite av machostad är mindre känd för är dess historia, dess japanska historia.
Här startade pärlindustrin på 1880-talet, män och kvinnor kom hit och skördade vad havet hade att bjuda på, idag odlas pärlorna fram och de risker som dykarna, de japanska dykarna, då utsatte sig för finns inte idag - tack och lov.
Japanerna var bara en av många olika etniska grupper som flockades här då pärlfisket blommade som mest, men de var de bästa dykarna - fridykarna.
Oavsett hur skickliga och uthålliga de än var, så skördades det många japanska dykares liv, på den japanska kyrkogården i Broome finns 919 av dem begravda, hur många som ute till havs dog utöver dessa dykare är okänt, men det var många.
Japanerna betraktades då mer eller mindre som fiender, men deras skicklighet gjorde dem oundgängliga
ända fram till andra världskrigets utbrott.
Broome attackerades av japanskt bombflyg vid flera tillfällen och vid den svåraste attacken dödades 88 civila.

Varje år firas i Broome en kulturell festival som kallas Shinju Matsuri, vilket betyder Pärlfestivalen på japanska. Här samlas stadens alla kulturella och etniska grupper för att fira just det asiatiska inflytandet som kom till Broome i samband med pärlindustrins födelse.

Broome har också en systerstad i Japan som heter Taji, de här städerna har gemensamma band sedan tidigt nittonhundratal.

Inga kommentarer: