Summa sidvisningar

lördag, januari 14, 2012

Jakutsk. Idag - ner till minus 50C.



Idag har Jakutsk i Sibirien en "köldknäpp", ur deras ögon sett, med en högsta temperatur på minus 40 och lägsta på minus 50 Celsius.
Jakutsk är kallad världens kallaste stad och som ovan besökare utsätter man sig för risken att förfrysa både det ena och det andra om man sticker näsan utanför dörren, om så än bara mellan dörr och bildörr.
Glasögonskalmar av metall kan frysa fast i huden. Och som sagt risken att förfrysa sig är mycket stor.
I november 2008 hade man värmebölja i november, då föll inte tempen under minus 25C en enda gång.
Någon månad senare brast gasledningen mellan Artyk och Markha, varvid två grannbyar förlorade sin värme i minus 50C.
Folk insvepta i många lager filtar blev då "stor TV-underhållning" i resten av Ryssland.
I djupaste Sibirien har folk alltid levt och klarat livhanken, många har försmäktat, frusit och plågats till döds i dessa milsvidda Gulag-trakter, terrorregimen främst under Stalin förvisade miljontals oskyldiga till dess ogästvänliga trakter, där de svalt, frös och dog.
Idag framhärdar cirka 200.000 människor att bo här, sex tidszoner öster om Moskva, hit fanns ingen järnväg fram till för knappt två månader sedan då Rysslands president Medvedev invigde den första linjen till denna huvudstad i republiken Sacha.
Under de kalla vintermånaderna låter folk sina bilar stå med motorerna igång, ofta i timmar för att de skall gå att köra och framförallt att sitta i. detta leder till att avgaser ofta läggs som ett lock över staden.
Den här regionen är rik på guld och diamanter, detta gjorde att Sovjetstaten gjorde Jakutsk till ett regionalt center. Nära 20% av världens diamanter kommer från regionen.
Här finns allt från operahus till pizzarestauranger. Även ett zoo - med enbart isbjörnar förmodar jag?

Trött på vår milda vinter?
Åk till Jakutsk och känn kylans bet i huden.

Inga kommentarer: