Summa sidvisningar

torsdag, juni 16, 2011

Conseil Convay 1927.

Här sitter världens grädda av fysiker, samlade i Bryssel för den femte Internationella Solvey konferensen där bla kvantteorin diskuterades och elektronen och fotonen var huvudämnena.

Dessa möten fysiker emellan startade 1911, för hundra år sedan, då det Internationella Solvey Institutet för Fysik och Kemi i Bryssel bildades. Då var Albert Einstein den näst yngste deltagaren.

1927 var redan sjutton av de tjugonio deltagarna nobelpristagare eller skulle bli.
Diskussionerna lär har varit intensiva, delvis bittra och teorier ställdes mot varandra.
Albert Einstein skall ha fällt utrycket "Gud spelar inte tärning" , Niels Bohrs omedelbar svar blev "Einstein, sluta befall Gud vad han skall göra".

På bilden ovan finns utöver Einstein och Bohr, även kända fysiker som Ehrenfest, Schrödinger, Piccard, Lorentz, Planck, Bragg, Langevin, Wilson, Richardson, Langmuir och många fler.
Inte en enda kvinna finns i församlingen av hjärnor med kunskap.



1 kommentar:

Äla sa...

Hej Olle,

Det var på den tiden då kvinnor var mäns egendom. Nu är vi inte egendom längre...men det sitter få kvinnor med i sådana sammanhang i alla fall.

Hoppas att allt är bra. Här har vi mega-problem med internet. Har renoverat torpet som vi hyr ut till året-runt-boende samt avklarat en veckas studentyra. Efter helgens bröllopsuppvaktning finns det hopp om en skön härlig sommar.//Äla