Svenskt Näringsliv lägger näsan i blöt på ett sätt som inte gagnar dem eller som de kanske borde hålla sig goda att inte göra.
De tycker att konstutbildningen på högskolorna i princip utbildar för många konstnärer och dessutom till lågproduktiva arbeten som inte gynnar produktion och ekonomisk tillväxt, det må vara vad det vill med det.
Men allt är inte tillväxt i vedertagna ekonomiska termer, det måste finnas grogrund för att människan skall orka vara "produktiv, konsument och byggsten" i vårt samhälle.
Kulturen, i alla dess former, är vår räddning, vårt näringstillskott, vår vitamininjektion för att kunna delta i den ständiga utveckling som vi alla rullat igång.
Så Svenskt Näringsliv, var i stället tacksamma, att vi som jobbar inom den kulturella delen av samhället, försörjer er med annat än som kan mätas i börskurvor eller plånböcker.
Utan våra tillskott skulle samhället vi gemensamt byggt och bygger vissna och tyna bort.
Nedan ett Pressmeddelande från KRO, Konstnärerna Riksorganisation:
PRESSMEDDELANDE
Svenskt Näringsliv borde ägna sig åt företagsfrågorna!
I en ny rapport från Svenskt Näringsliv föreslås studenter inom de humanistiska och konstnärliga utbildningarna få sänkt studiemedel eftersom Svenskt Näringsliv ser dessa utbildningar som ”lågproduktiva”. KRO/KIF tar starkt avstånd från detta synsätt på utbildning som skulle få stora konsekvenser när det gäller vilka som kan söka humanistiska eller konstnärliga utbildningar. Deras förslag skulle göra det till en klassfråga om man kan studera exempelvis konstvetenskap eller utbilda sig till konstnär. Dessutom ger sig Svenskt Näringsliv ut på djupt vatten när de talar om konstnärer som lågproduktiva. Tvärtom visar den mesta statistik att bild- och formkonstnärer arbetar mer än genomsnittssvensken, hela 47 timmar per vecka enligt Konstnärsnämndens senaste inkomstundersökning. Och arbetslösheten är tvärtemot vad Svenskt Näringsliv tror faktiskt lägre bland utbildade inom de kreativa och kulturella näringarna jämfört med samhället i stort. KRO/KIF tycker att Svenskt Näringsliv istället för att lägga förslag som skulle göra det svårare att bli konstnär borde engagera sig för att göra det lättare att vara konstnär. Särskilt då omkring 70 procent av form- och bildkonstnärerna är egenföretagare. - Svenskt Näringsliv borde engagera sig i frågor som skulle göra det enklare att vara företagare som konstnär istället för att försöka förhindra människor från att bli det. Istället för sänkta studiemedel skulle vi se att en avdragsrätt för konst infördes, att ett system liknande ROT skulle införas för konstnärer och att konstnärerna skulle få bättre betalt när de visar sin konst. Varför driver inte Svenskt Näringsliv dessa företagsfrågor? Kommenterar KIF:s ordförande Johan Wingestad - Svenskt Näringslivs förslag skulle göra att den sociala snedrekryteringen till de konstnärliga utbildningarna skulle bli än skevare. Tycker Svenskt Näringsliv att det ska vara en klassfråga om man som ung student ska utbilda sig till konstnär? Kommenterar KIF:s ordförande Johan Wingestad
|
|
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar