Summa sidvisningar

onsdag, maj 18, 2011

Jag minns den smäckra Connie.

Detta mina kära vänner, det här är inte vilket flygplan som helst.
Det är en Connie!
Eller en Lockheed L1049G Super Constellation med registreringen VH-EAO och det tjusiga namnet "Southern Aurora". Flygbolaget var och är Australiens internationella Qantas Empire Airways, QEA.
Hur som helst Connie här på bilden står på Melbourne/Essendon Airport i Januari 1958 redo för sin invigningsflygning i reguljär trafik - Round the world service.
Samtidigt lyfte en annan Connie "Southern Zephyr" och flög den andra vägen runt jorden.
"Southern Aurora" flög först till Nadi i Stilla Havet, sedan Honolulu, San Francisco, New York, London, Rom, Aten, Karachi, New Delhi, Bangkok, Singapore, Djakarta, Perth och Melbourne eller Sydney.
Och " Southern Zephyr" omvänt som sagt.
Upp och ner mellan en massa städer.
Men jorden runt blev det. Första bolaget med den servicen.
Den totala flygtiden var 128 timmar.
Till saken hör att just denna tid bodde jag i Melbourne och minns mycket väl alla skriverier i tidningarna om Qantas jorden-runt maskiner.
Jag ryser lite när jag ser henne här, redo för några riktigt präktiga dagsverken.

Här är den otroligt vackert formade, smäcker som en delfin och i en speciell klass för sig som flygmaskin på femtitalet.
"Aurora" har varit på service på Sydneys Kingsford Smith-flygplats.
Några fakta om maskinen:
10-12 i besättningen, upp till 39 i första klass, 27 i Deluxe och 30 i turistklass, eller enbart 60 stolar i turistklass när Deluxe inte fanns.
Hastigheten var ca 540 kmh, tack vare fyra 3250 hp Wright R3350-TC18-DA3 turbomotorer.

Connien är värd en uppmärksamhet då och då.
Dagens klumpar, stora som valrossar eller flodhästar har odiskutabelt sina fördelar och förtjänster, men när det gäller formgivning finns inget som slår en gammal fin årgång av Lockheads Super-Connie.



Inga kommentarer: