Summa sidvisningar

onsdag, november 25, 2009

Scott Island

Scott Island är en liten obebodd ö av vulkaniskt ursprung i Rosshavet i direkt geografisk närhet till Antarktis. Bara 505 km nordost om Cape Adare på den allra nordligaste delen av Victoria Land. På bilden här ser du den mörka ön som ser ut som en toffla utan häl, med Haggits Pillar den mörka pelaren intill på höger sida.
Ön är liten, 565 meter nord till syd och mellan 130 till 340 meter bred. Högsta punkt är 54 meter. Precis intill Scott ligger Haggits Pillar som du ser till höger om Scott på bilden, en hög som når 62 meters höjd och har en diameter på 50 meter.
Scott har två små vikar med stränder, resten är omgärdad av höga klippor.
Ön upptäcktes på juldagen 1902 av kapten William Colbeck, skeppare ombord "Morning", han landsteg då som första människa på Scott Island. Morning var för att göra bilden komplett ett underhållsfartyg till Robert F Scotts expedition.
Colbecks avsikt från början var att ge ön namnet Markham Island efter Sir Clements Markham som något senare beslutade att namnge ön efter Kapten Scott.
Haggits Pillar fick namnet efter Colbecks mors familjenamn, Haggit. Där ser man.
På ön finns en automatsik väderstation. Medeltemperaturen är ett par grader under noll sommartid och kan vintertid nå ner till minus fyrtio grader.
Scott Island är slutligen en del av Ross Dependency, som Nya Zeeland gjort anspråk på.

Inga kommentarer: