Summa sidvisningar

måndag, maj 19, 2008

Beijing eller Peking? Åsikt?

Ja det är frågan, kanske inte den mest kontroversiella eller mest angelägna just nu. Men Bejing eller Peking kommer mer och mer på tapeten. Den 8 augusti blir vi översköljda i alla tänkbara media med ordet Beijing 08.
Varför säker vi Peking? Detta oavsett OS där eller ej. Alltså min undring är varför säger vi Peking? När det heter Beijing. Slå upp Nationalencyklopedin: "Peking äldre västerländskt namn för Beijing".
OK världen går inte under, men jag har personligen jäkligt svårt att säga Peking, men för att inte verka snobbig så gör jag det tills media i Sverige ändrat sig.
Skrev just till en ekonomireporter i SvD om detta, intressant att få svar från honom.
 

2 kommentarer:

Bo och Lena sa...

Hej Olle. Tänk att just du blivit bloggare. Fast allvarligare är olyckan med Mias revben. Hoppas att rehabiliteringen går planenligt. Måste snart ringa och kolla läget.

Och när hela världen, så gott den kan, försöker säga namnet på huvudstaden i Kina så kinesiskt som möjligt - Beijing - så fortsätter många av oss svenskar att säga Peking. Och varför inte? Tja, vi säger Florens och inte Firenze. Kanske Nizza istället för Nice. Och definitivt Helsingfors och Bryssel istället för dessa stadsnamn på majoritetsspråken i Finland och Belgien. Etc.,etc. Och håll med om att Beijing-anka inte låter nåt vidare! Bästa hälsningar från Bo och Lena.

Olle Qvennerstedt sa...

Kära Bo och Lena.
Ja tänka sig, visst har ni rätt.
Men glöm inte den numera saligen hädangågne Sten Broman, som med emfas spottade på ett förfärligt föraktfullt sätt ur sig: " Det heter inte Prag det heter PRAHA!!!!!!!!!!!!!!!" eller jag hörde också ":::Firenze!!!! i samma tonläge.
Men visst har ni rätt, undantagandes Nizza, vem säger Nizza idag? Nice är vedertaget.
Men för mig ligger Bejing närmare än Peking. Trots Pekingankan.