Summa sidvisningar

söndag, oktober 09, 2016

Årets viktigaste bok? Ja!

Jo, jag vågar ta dom orden i min mun och dessutom skriva dom här.
Boken jag talar om heter "En värld drogad av olja" skriven av professor Kjell Aleklett vid Uppsala universitet. Visserligen har han hunnit bli emeritus, men huvuddelen av den forskning som ligger till grund för den svenska upplagan, har Kjell bedrivit under sin mer aktiva tid på universitetet.
Och förresten, vad är det som säger att man inte kan fortsätta sitt värv efter en nådd åldersgräns?

Varför då "..årets viktigaste..?"
Därför att den berättar om dagen, morgondagen och övermorgon.
Om dagens och morgondagens problem med att oljan inte räcker i all oändlighet och att den dessutom orsakar problem för vår jord och dess innevånare.
Människor, som djur, natur, hav, luft och miljö.
Kjell vill säga att vi måste ställa om vårt fossila slöseri, spara på oljan, använda den vettigare, till att vara med i processen att framställa alternativa energikällor. För där behövs mycket olja vid tillverkning och transporter.
Vi behöver oljan till den bensin som vi även efter 2030 måste använda i våra hybridfordon av alla de slag.
Och vi behöver oljan precis som vi använder den idag, men i betydligt mindre mängder.
Kjell tror inte på något fossilfritt samhälle 2030, det är helt orealistiskt säger han.
Vi hinner inte, det finns proppar, dörrhål som är för trånga, processer som är för saktfärdiga, forskning som inte nått i mål, industritillverkning som inte ställt om i tid.
Allt detta måste tas med i beräkningarna innan man rabblar årtal och presenterar ogenomtänkta drömmar.
Läs och lär, läs boken "En värld drogad av olja", där finns det svar från en forskare som står med bägge fötterna på jorden och inte megafonerar ut plakatretorik.
Kjell Aleklett är vare sig pessimist, domedagsprofet, klimatförnekare eller drömmare - han är realist med ett brett seende och med ett perspektiv långt, långt bortom nästa mandatperiod eller räkenskapsår.
Läs boken, jag repeterar, läs boken.
I den avslöjas också en smutsig byk eller kanske rent av en rak affärsöverenskommelse mellan två länder, men som ändå är hemligstämplad, med dubbla lock på.
Inte vilken överenskommelse som helst, utan världens största byggprojekt efter pyramiderna. Med Sverige i en av huvudrollerna. 1985 var året. 100 miljarder var kalkylen på.
Läs boken.
FN:s klimatpanel IPPC, har enligt Kjell, begått den största, kanske största forskningsskandalen i vår moderna historia, genom att vid klimatmötet i Paris presentera siffror på västhuseffekter som aldrig kan nås eftersom det inte finns fossila resurser under vår jordskorpa så de räcker.
IPPC har förväxlat reserv och resurs i sina kalkyler och inte tagit hänsyn till Peak Oil.
I sanning en forskningsskandal.
Läs boken.
440 sidor fakta, stödda av 150 av mina illustrationer.
Boken beställs genom: exergena@gmail.com
Eller så finns det mer fakta på Aleklett Energy Mix https://aleklett.wordpress.com
Köp boken uppmanar

Olle Q

Inga kommentarer: