Summa sidvisningar

onsdag, november 04, 2015

Kvinna stenad i Afghanistan. Gudrun Schyman vad säger du då?Tyvärr. 
Tyvärr börjar Afghanistan att likna vad det var innan 2002-2003, åren då talibanerna drevs upp i bergen efter åratal av förtryck, våld och hänsynslöshet, främst mot kvinnorna i landet.
När nu den del av världen som trodde sig företräda ett mer rättvist och jämställt samhälle lämnar landet, så kryper talibanerna upp till ytan igen.
Kommer ner från bergen, ut ur sina hålor.
Vi har idag den 4 november 2015, sett en video, som påstås föreställa steningen av en ung kvinna, i en del av Afghanistan som nu är under talibanstyre, 
Stött av klanledare och krigsherrar som vänder sina kappor efter vinden och inte skyr några medel för att själva inte råka i onåd.
Alltnog, denna unga kvinna hade tvångsgifts bort till en man hon inte kunde leva med, utan en man hon rymde från till en annan man som hon valt och fått samtycke från.
Men icke, säg den glädje som får vara. 
Bägge greps, mannen piskades och kvinnan begravdes enligt de regler som gäller vid stening, ja regler och föreskrifter även för det!? 
Hemska tanke, men se bilden ovan. 
Hon begravdes upp till bröstkorgen och sedan kastades det stenar på henne - av män, fega män, ynkryggar som var maskerade. 
Talibaner, klanfolk och krigslordar som ville frotera sig med makten för dagen.

Jag frågar, som jag alltid gör i denna spalt, varför reagerar inte kvinnorörelsen i Sverige, Gudrun Schyman, FI och andra kämpar mot det som sker utanför våra gränser?
I Syrien pågår det värsta kvinnoförtryck som jorden upplever nu, bara att jämföra med Kongo och massvåldtäkterna där. 
I Afghanistan där kvinnorna fick känna lite av lättnader under en period, sker nu det som i morgon kan vara vardagshändelser utan internationell uppmärksamhet.
Kära kvinnokämpar i vårt land, har ordet solidaritet försvunnit ur er vokabulär? 
Har era blickar inte förmåga att se utanför landets gränser. 
Var finns era känslor inför vad som drabbar utsatta kvinnor i andra länder?
Det kan väl ändå inte vara så att kvotering i bolagsstyrelser är viktigare än att förhindra de nedsligheter som kvinnor i krigshärjade länder utsätts för?

Ställ er upp och visa er solidaritet, säg något, visa medkänslor.
Gör något, agera, påverka, ni som kan.
Gråtande, lidande kvinnor behöver er, känna ert stöd, er vilja att hjälpa.

Gudrun & Co, hör ni skriken?Inga kommentarer: