Summa sidvisningar

lördag, juli 31, 2010

Kangaroo Island

Australiens tredje största ö efter Tasmanien och Melville Island heter Kangaroo Island.
Cirka 110 km sydväst om Adelaide i South Australia. Men närmast land ligger Cape Jervis, då på bara 13 km avstånd från Fleurieu Peninsula.
Kangaroo Island är ca 150 km lång och mellan 1- till 60 km bred. Lite drygt 4,400 km2.
När havet steg skildes ön från fastlandet och det var runt 9,000 år sedan. Man har hittat stenrester som visar att aboriginerna bodde här 2,000 år innan dess, men cirka 200 före Kristus upphörde alla spår, troligen på grund av sjukdomar, inavel, klimatförändringar, strider eller helt enkelt att de flyttade norröver?
Den brittiske upptäcktsresande Matthew Flinders "upptäckte" ön år 1802 och gav den då namnet Kangaroo Island efter landstigningen vid Kangaroo Head.
Sälfångare bosatte sig på ön och blev en en officiell boplats 1836, de tuffa sälfångarna påstås ha kidnappat ett antal aboriginska kvinnor från Tasmanien och tvingades till att arbeta för sälfångarna. Tre kvinnor försökte fly genom att simma till fastlandet, en uppges ha klarat den strapatsen.
Kingcote är det största samhället på ön, föreslogs tom att bli South Australias huvudstad 1836, men Adelaide valdes eftersom ön inte hade tillräckliga resurser att försörja en växande befolkning.
Idag bor ungefärligen 4,300 personer på ön. Vin, honung, ull, kött, spannmål och turism försörjer ön.
Sealink svara för sjö- och Qantas Link flygtransporterna.

Djurlivet till sist men inte minst:
En fjärdedel av ön är nationalparker, fem stycken finns. Mer än hälften av öns yta har sin ursprungliga vegetation kvar.
Rävar och kaniner som är en plåga på fastlandet finns inte här och får inte införas på ön.
Koalorna är talrika här, så många att deras specialföda, bladen på Manna Gum-träden nästan har gjort att träden utrotats. Koalorna tvingas nu välja andra eucalyptusblad - ja det är inte alltid oxfilé och ostron för dem heller.
Flera arter av kängurur lever här, opossums, emus, sälar och många andra lever gott isolerade från fastlandets fasor.
Skogsbränder är vanliga, 20% av öns skog brändes ner i december 2007.
Turismen som ett tillägg: 140,000 årligen varav cirka 25% är européer.

Kära Lasse Q i himlen, du gillade mina öar från södra halvklotet, de har legat nere sedan du lämnade oss, men nu är de tillbaka, du läser säkert om Kangaroo Island också, på ditt sätt.



Inga kommentarer: