Summa sidvisningar

måndag, augusti 31, 2009

Musiktips!

När vi jobbar här upp i våra ateljéer så är musiken en källa till inspiration.
Inne i mitt rum ofta P2 med sina spännande program, men, Sade snurrar just nu, också jäkligt spännande och nydanande musik (jor´å jag känner igen hennes stil) men nu på nya upptäcktsresor.
Tips till er som funderar på att skotta ut Torleifs och Lill-Babs för en stund.
Sade är världsmusik.
Duffy är också en liten hint, en röst som får en att fundera.
Både på det ena och det andra.

Om ett år gungar kanske vårt land?

Då den 31 augusti 2010 har vi bara några veckor kvar till riksdagsvalet och vilka pennor kommer då att få skissa, skriva och underteckna agendan för de kommande fyra åren?
Opinionsmätningarna duggar då tätt som hagel, debatter och anföranden på varje torg, braskande annonser i media.
Vi har haft det ganska tryggt och säkert under alla tidigare val, man har kunnat lägga sin röst i en av två korgar, lite grovt förenklat, den borgerliga eller den socialistiska.
Men så lär det inte se ut om ett år, jag tror att både Piratpartiet och Sverigedemokraterna kommer att finnas med ovan fyraprocentspärren ända fram till valdagen. Vad som då händer under galgen är något annat.
Man kan redan nu tänka sig de skalv som kommer att skaka vår kära nation, avståndstagandet från SD kommer alla unisont och bestämt att deklarera och enfrågepartiet Piraterna kommer mer eller mindre att negligeras, de är ju, trots allt, lite mer rumsrena.
Men så enkelt lär det inte bli, ett av dem kommer med säkerhet att väljas in i vårt parlament och därmed få rollen som vågmästare, med all medial bevakning riktad mot sig, något som de inget annat önskar än att få.
Därmed som ofta i svensk pressdebatt kommer vågmästarrollen att dominera under lång tid efter valet. Enfrågedebatterandet är så typiskt svenskt, vi leker nog på en bakgård trots allt?
Den viktiga och verkliga frågan om vilka som skall ta ansvar för landets styrande framöver, kommer att vara skyfflat åt sidan och Sverige gå på halvfart i några månader.
Detta är det scenario jag ser framför mig.
Då M inte längre attraherar ungdomen, och inte S. Utan PP och MP, så kommer det att blir andra bullar än de två som alltid funnits och jäst sig till olika storlekar vid olika tillfälle,

lördag, augusti 29, 2009

Katt och hund.

Kattla, inomhuskatten är en smart katt, sover inte alls utan hon blundar helt enkelt för att hon inte vill ha en jäkla fotoblixt mitt i nian. Smart katt.
Har ett alldeles eget sätt att förhålla sig till besökare, inte alltid så välkomnande, men visst överraskar hon ibland. I övrigt som katt - självständig - alltså som alla katter.
Den här vovven tog sig både ett dopp och en slurk vatten, när det var varmt i torsdags inne i parken vid Bofills båge på Söder. Svalkande skönt ser det ut.

Foto: Olle Q. ©

fredag, augusti 28, 2009

Som en kristall...

...eller kanske en veckad spetsduk?
Men det är simplare än så, det är St James´s Park i Newcastle, hemmaarenan för Newcastle United Football Club. Tar ca 54.000 åskådare, medge ändå att det är en vacker skapelse, från ovan i alla fall.

onsdag, augusti 26, 2009

Olympisk specialdesign på ett lok.

Stephen Rees tog denna bild så sent den 17 augusti i år. Framgår inte var.
Ganska nyligen har Canadian Pacific försett tjugo av sina stora dieslar med ett diagonalt band runt buken, detta för att påminna om det stundande vinter-OS som hålls i Vancouver BC.
Så det är inte bara flygplan som är budbärare, utan även tåg. CP har utöver sitt hemland även stora bandelar i USA som de täcker.
Jag brukar alltid tycka om Special liveries.
Om detta tycker jag, för tycka ska jag;
En poäng av fem och det är en poäng för att man gör det man gjort. Den tråkiga designen får noll.

tisdag, augusti 25, 2009

Strån och blad


Man ger sig ju aldrig tid att titta på detaljer i vår vackra natur. Inte förrän man stannat upp och börjat reflektera över de konstverk som bjuds oss inser man i vilken oändlig mångfald de finns, överallt, var vi än vänder våra blickar.
Kanske kameraögat är den ingång som krävs för att få vissa av oss att se det vi ser, men ändå inte ser. Som vad några skuggblad och solbelysta strån har skapat?

Foto: Olle Q ©

måndag, augusti 24, 2009

I ljuset

Den här stora målningen i tempera hänger på Nyköpings lasarett, när man gått upp en trappa och landar på ett stort plan med soffa, stolar och fint infallande ljus, så sitter Mias värmande bild och ger alla besökande lite extra känsla, och kanske mod, för att de skall klara sina besök, besked, provtagningar, röntgenplåtningar, frågor och besked på ett positivt och bra sätt.
200 x 180 cm stor. "I ljuset" heter målningen, tempera är tekniken. Av Mia Jarnsjö. Värt att ses och spridas även över nätet.

söndag, augusti 23, 2009

Ceasar i juryfunderingar.

Att få det ansvarsfulla uppdraget att vara en i en jury kräver såväl bildseende, färgkänsla, variationstänkande som ansvarstagande.
Ceasar besitter alla dessa kvaliteter, han har vanan inne, matten Fia är konstnär och Ceasar rör sig obehindrat bland målningar, tryck, färger och omslagspapper - såväl fysiskt som mentalt.
Han gjorde sitt arbete igår, dessa bilder han här funderar kring skall till Konstfrämjandet i Malmö på onsdag. De blev alla antagna av oss tre.
Vi bisittare önskar Fia lycka till där nere och tackar samtidigt Ceasar för hans medverkan och ovärderliga hjälp.
Det tar på krafterna att ha vässat sina intryck och åsikter, en vila är det bästa som finns för alla, oavsett vi har två- eller fyra ben.
Ceasar är en basset, med rutin och ett lugn som inger respekt, 6 år ung, sina rynkor till trots.

Foto: Olle Q ©

fredag, augusti 21, 2009

Jag lyckades till slut.

Det vill säga, jag lyckades brotta mig ur det grepp som denna målning hade om mig under en längre period. Jo, den stod undangömd och lurade i några år. Dök upp och ställdes undan igen.
Det kändes praktiskt taget omöjligt att hitta öppningen till det slutkapitlet, som krävdes för att få den som jag ville ha den.
Åtskilliga övermålningar, stönanden och betraktande funderingar i stolen framför den 140x100 cm stora målningen, blev ändå det sista penseldraget pålagt, tyckte det kändes som en praktfull trumpetfanfar, som den slutliga bekräftelse på en bilds tillblivelse.
Idag pryder den en vägg på Hälsohuset i Gnesta. Ur svett blev den till, i svett lever den vidare.

torsdag, augusti 20, 2009

Fortsättning på Stockholm med 370 innevånare

Ur detta perspektiv kan man se rikedomen lastas på tåg - vetet på väg till omlastning till de långa tågen och vidare ut i världen (som nämns i förra inlägget). Detta är i hjärtat av svenskbygderna runt Stockholm. Slutet av åttitalet. Silot närmast tillhör det kooperativt ägda Saskatchewan Wheat Pool.
På Stockholm Hotel fanns en toaborste som jag aldrig set maken eller makan till. En pudel i cerisfärgad plast. Ur sin undanskymda plats bakom toastolen har den här lyfts fram i ljuset för full exponering. Lilla fina vovven.......
Septembermörkret la sig över prärien, när horisonten är vid och öppen, blir himlen och dess molnformationer så nära och påtagliga. Observera det fallfärdiga huset, inget tecken på fattigdom utan snarare ovilja att riva när man byggt nytt.
Ludde visar upp en Konsumkasse i Saskatchewan, kooperationen i Kanada arbetar på en rad områden - lantbruk, fiske, bostäder, försäkringar, bankverksamhet, hälsovård, energi, dagligvaruhandel mm mm. En riktigt stark kooperation alltså, vi vill ju så gärna förhäva oss här i Skandinavien över det mesta, men de har på andra sidan Atlanten också.
Hör här. Nästan 43% av den vuxna befolkningen tillhör något kooperativ - total drygt 12 miljoner medlemmar. Den kooperativa delen av spannmålsmarknaden är nästan 70%!!
En liten brasklapp, jag är inte uppdaterad, men detta var siffror som gällde vid vårt besök, men jag tror att de i stort sätt gäller fortfarande, om inte, så får de nog en och annan av oss att ändå höja ögonbrynen och utbrista....å vi som trodde vi var bäst...

Foto: Olle Q

tisdag, augusti 18, 2009

Ett Stockholm med 370 innevånare.

I andra hälften av åttitalet var vi stockholmare, Ludde och jag i Stockholm - men inte vilket Stockholm som helst.
Utan Stockholm, Saskatchewan, Kanada.
Vi ville se och dokumentera hur en liten ort med många svenskättade levde och även hur de förvaltade sitt svenska ursprung. Ludde skrev och jag tecknade och fotade för tidningen Vi och tidningen Stockholm, vår huvudstads tidning till alla sina innevånare.
Hittade dessa dior i några karuseller och ville dela med mig lite av de minnen jag har från denna minst sagt minnesvärda resa.
Sällan har två personer blivit så varmt välkomnade som vi blev. Alla ville träffa oss, alla ville bjuda, visa, berätta och fråga om allt de hade i sina bagage. Lucia, jul, midsommar firades enligt svensk tradition, de sydde folkdräkter och gjorde kroppkakor med lingonsylt till oss. Flera gånger. Vi bjöds på lutfiskfest, trots att det var i september. Vi fick se deras stora gårdar och fält, höra deras historier, strapatser och minnen från krig och svåra tider.
Orville och Laura Paulson kom på besök till Ludde och mig här hemma några år senare, tyvärr har kontakten med Stockholm helt upphört. Men jag bevarar minnena och de rörande berättelser vi fick ta del av för alla mina återstående dagar på denna jord.
Har man 370 innevånare måste man visa för passerande tågresenärer att här ligger Stockholm, Saskatchewan.
Tre jättelika vetesilos utgör Stockholms "skyline". Två privata och ett kooperativt silo.
Hela södra delarna av Alberta, Saskatchewan och Manitoba är platt prärie, med megastora odlade fält, mest vete men även oljeväxter och bönväxter av olika slag. De flesta svenskättlingarna är storbönder och lever ett gott liv här, på hösten när jag var där och veten skördades kom de ofantligt långa vetetågen och fyllde sina 120 vagnar med råge för vidare transport till Vancouver eller Montreal och utskeppning till något spannmålsfattigare land någonstans i världen.
De första svenskarna slog sig ner här på den kanadensiska prärien i början av 1890-talet, när jag var där fanns bara ättlingar kvar, en av de cirka 370 innevånarna var född i Sverige.
Hus som ser övergivna ut, är övergivna, men intill har ägarna ofta byggt ett helt nytt och modernt hus utan att bry sig om att riva det gamla. Det finns gott om utrymme i världens till ytan näst största land.
Utan för CO-OP Stockholm står Stuart Stevenson med hustrun Darlene och sonen Dean.
Stuarts farfar hette Alex Stenberg och var den förste som slog sig ner här, han döpte platsen efter sin hemstad, Stockholm.
CO-OP är inte likt Coop Nära eller Coop Konsum här hemma precis, mer likt en diversehandel med tonvikt på specialvaror för lantbruken runt omkring, hydralslangar, skiftnycklar, packningar mm mm.
Konsumbutiken i Stockholm ligger i hörnan av Ohlen Avenue och Railway street.
Ohlen Avenue döptes efter den öländske immigranten Öhlen, prickarna försvann, men han lever kvar.

Foto: Olle Q

måndag, augusti 17, 2009

Boka rum under vattnet


Nästa år öppnar Poseidon Resort på Fijiöarna. 24 sviter under vattnet i den bästa av tropisk undervattensmiljö, tror att man kan förhandsboka redan nu.
Fördel? Jo du slipper alla oljud, du slipper solens irriterande ljus.
Nackdel? Jo det privata känns ligga lite väl öppet och avslöjande för omgivningen, fiskar har ögon dom också.

I kvällslampans sken

Visst märker man att det är mitten av augusti. Kvällsmörkret kommer tidigare och lampor som vilat under sommaren får åter träda in i mänsklighetens tjänst och fromma.
Inget som stör mig direkt, tvärtom kan det vara mysigt och kura lite i lampans sken. Att slås ned av mörkrets upptäckt av våra breddgrader igen, ligger inte för mig och mitt kynne.
Jag har ofta, vad mörkret anbelangat, hävdat att den mysigaste tiden på året, är oktober och november - då kan man krypa in i mörkret och slå sig till ro, med en bok, ett tv-program, ett korsord eller en varm kvinnas närhet.
Därefter väcks man upp av julmånadens grälla ljusflimmer.

Foto: Olle Q

söndag, augusti 16, 2009

Blomman för dagen

Hur långt är ett liv? Eller hur kort?
För oss tvåbenta varelser räknar vi med 80-85 år, universum kräver en betydligt längre räknesticka. Sköldpaddan och redwoodträdet räknar sina många och långa år.
Dagsländan ser dagen som oändlig och blommorna här på bilden nöjer sig med en förmiddag.
En förmiddag - ett liv - en förmiddag!
Så sköra, så fredliga, öppna och oangripbara.
Att fånga stunden, inte vänta på eftermiddagen.
Blomman för dagen återkommer förvisso, varje dag, men inte från samma knoppar.
Den stora ljusare heter Clarks blue eller Ipomea tricolor, i bakgrunden ser vi Purpurvindan, Ipomea purpurea.

Foto: Olle Q

lördag, augusti 08, 2009

Kära hus.

Du käre gamle hus, där uppe på höjden bakom oss, Bleckbacken. Tänk om du kunde berätta din historia.
Alla de du hyst inom dina väggar, deras vedermödor och öden, barnens gråt och glada skratt, trötta kroppar efter långa arbetsdagar, grytorna på den glödrödgade spisen, bullarna som gräddades i ugnen. I tidiga år, fotogenlampornas os från lågan som ändå gav ljus.
Flugorna mot fönstren, vägglössens jakt efter blod, tapeter som spricker, golvtiljor som knarrar under människors tyngd. Suckar och snarkningar. Dofter. Ljud.
Du har så mycket att ge oss kära hus, tyvärr kan vi inte varandras språk, men vi förstår och anar din långa levnadsberättelse.
Nu är du sned och trasig, livet snart till ända, gisten och angripen av mögel, fukt och skadeinsekter som förtär dig - en icke rättfärdigande ålderdom. Men vad är rättvist?
Vi ser dig och noterar, detta är vårt sätt att ge dig tillbaka lite av din heder.

Foto: Olle Q. ©.

fredag, augusti 07, 2009

Skuggbild

Den här stora målningen på 2 m x 1,80 m, som Mia betraktar som oavslutad, rent av bara "en grundning", fick en extra dimension, när den utsläpad ur ett förråd, plötsligt såg lite mer färdig ut, efter att skuggan "fallit på plats."
Kanske något nytt inom konsten, skuggmotiv, skuggbilder, skuggor av ett flyende jag, skuggor av nära anförvanter - eller vänner?
Får se vad det blir av den ofullbordade....

Foto: Olle Q. ©.

torsdag, augusti 06, 2009

Vem har sagt att kor ser likadana ut?

Roade mig med att fånga några porträtt av mjölkkossorna i hagarna nedanför oss.
Vissa av oss människor vill kanske påstå att en ko är en ko, inte till utseende och beteende i alla fall.
Ta en titt på denna oktett, en brokig samling minst sagt. Fredliga dessutom. Nyfikna men med ett revir man inte kommer inom på en dryg meter. Men håll med, personliga.
För den som undrar vad den översta har i näsan/nosen - en ring för att förhindra henne från att dricka mjölk från sitt eget juver.







onsdag, augusti 05, 2009

Diplomatin segrade

Nästan alltid, det finns undantag, men nästan alltid går diplomatin segrande ur en ett motsatsförhållande, en konflikt eller en till synes simpel dispyt.
Bill Clinton for till Nordkorea, som inte är kända för att välja diplomatins väg och lyckades få två tillfångatagna amerikanska kvinnliga journalister fria. De lämnade tillsammans Pyongyang för några timmar sedan.
Kim Jong Il vars hälsa varit på världens läppar syns här på bilden från Christian Science Monitor, betydligt tunnare och mer avmagrad, men ändå inte helt slut. Sittandes själv!
Kanske det var ett av syftena med att ta emot Clinton - att få visa världen att "den käre ledaren" är på benen.
Diplomati skulle många militanta och aggressiva rörelser i världen lära sig av, men det är klart då skulle själva grundvalen för deras existens falla samman.

tisdag, augusti 04, 2009

Halkigt i regnstorm

Denna turboprop Bangkok Air ATR 72-500 halk-kraschde i miserabelt väder rakt in i kontrolltornet på flygplatsbyggnaden, detta på ön Koh Samui i Thailand idag. Piloten omkom tyvärr och runt tio personer skadades.
Nu är hon dess värre demolerad, men vackert högvingad i sin praktfulla skrud när det begav sig.

söndag, augusti 02, 2009

Mums! Va?

Jo faktiskt, det du ser här är toppen att smaska i sig en härlig sommarmorgon. Svarta vinbär och mild vaniljyoghurt. Mia tycker det ser lite "fläskigt" ut, rent av smått äckligt, men vet man vad det är så vattnas det i mun. Och nu vet också du vad frukosten består av - hos oss.

Foto: Olle Q. ©.

lördag, augusti 01, 2009

EXTRA: Ryanair ger mig rysningar.


Ryanair har lämnat 186 svenskar i sticket på Mallorca.

Nu har de mage att kräva att svenska staten skall flyga hem deras passagerare !?!, vilka samtliga betalt för ner- och hemresa.
Men bombdådet utanför Palma i förrgår gjorde att flygtrafiken låg nere i några timmar och vips så hade Ryanair skickat "svenskplanet" till någon annan destination.
Vilka andra bolag har likt Ryanair lämnat sina passagerare kvar med uppgift att själva ta sig hem? Inget!!

Den svenska staten tänker inte ställa upp.
Rätt.
Ryanair har en av Europas största och modernaste flygplansflottor, visst har de kapacitet att frakta 186 betalande resenärer till Sverige från Palma de Mallorca.

Nonchalans, girighet, förakt och likgiltighet präglar mer och mer detta bolag.

Det finns mycket att skriva om deras policy gentemot sina passagerare, men det tar jag i ett senare skede. Tills dess ryser jag vidare.

Apropå tak, varför inte halmtak?

Gillar inte att publicera bilder av mig själv, men eftersom vi var inne på ämnet tak, se inlägget om Globen under, så föll denna bild in som en pusselbit.
Men här är det halm- eller basttak, på såväl parasoll som på mitt huvud, behagligt när solen gassar på lite extra en junidag på en Medelhavsö.