Summa sidvisningar

måndag, april 13, 2009

I huvudet på en pirat.

Vad de "stackars" före detta fiskare utanför Somalias kust, som nu lockas till att utföra piratattacker, bör iakta i framtiden, om de nu tänker fortsätta med sina kapningar, är att undvika vissa mål.
Speciellt amerikanska, israeliska, brittiska och ryska fartyg, i något mindre grad gäller varningarna andra nationers skepp, även om internationella örlogsfartyg numera patrullerar farvattnen i Adenviken och utanför Somalias kust. Sitter du i en liten båt med din gisslan, beväpnad med några AK-47-or och kilometervis med ammunitionsband runt halsen, kan du ändå inte vara säker om du har med amerikaner att göra.
De smyger upp ur vattnet i skydd av mörkret och pang och vips är gisslan fri och du som kapare fimpad eller tillfångatagen. Samma öde möter du om israeler, britter eller ryssar sitter som gisslan - återigen,vips och är allt över (!!!) Och du har missat lösensumman på USD 2 miljoner (som är standardbeloppet).
Piraterna må komma ur hur fattiga förhållanden som helst, de är aningslösa hantlangare som får några ynka cent av de lösensummor som betalas ut, de feta bitarna går till kallhamrade och skrupellösa figurer, med små privatarméer, belägrade i lyxmiljöer någonstans i Somalia, Kenya eller annorstädes. De skor sig, precis som knarkhandlare, människosmugglare världen runt, på något av det mest ohederliga som finns och "alla" de i Sverige som tycker att, som i detta fallet, piraterna har det svårt och inte borde klandras så hårt, akta er för att bejaka "de stackars priraterna" - nästa gång kan det vara grannens dotter som förts bort eller grannens son som hamnat i knarkträsket.

Inga kommentarer: