Summa sidvisningar

tisdag, februari 20, 2018

Sydafrika och tankar kring landet.

Sydafrika. Ja just det, Sydafrika. Efter ett sjutton dagar långt besök i det stora landet, har vi fått en lite större inblick i ett land som är både och. Både vackert, skönt, mäktigt och exotiskt men också ett land som är fyllt av djupa klyftor och motsättningar, fortfarande drygt tjugo år efter aparheidregimens fall. Det känns när man är i städerna. Medan det ute på landet ser fridfullt ut. Djurparkerna, eller reservaten är stora och i stort sett befriade från tjuvskyttar. Sydafrika, eller Kapstaden som vi besökte under fem eller sex dagar 2013 kan vi inte dra några direkta paralleller till efter drygt 200 mil i buss denna gång, då som jag nämnt, vi fått ett bättre grepp om den komplexitet som råder i landet. Vår fantastiske guide på resan Daniel Byrmo, född i Sydafrika, boende i Sydafrika, men med svenskt påbrå och svensktalande till 100%, han gav oss ingångar och inblickar i både historia och nutid, som vi aldrig orkat läsa oss till. De vilda djuren upp i Krugerparken, den del som vi var i och som var "privatiserad", dvs med betydligt färre besökare, men ändå med ett gemensamt stängsel med Kruger för att djuren skulle kunna leva någotsånär ifred, de är vilda, men anfaller inte om du inte hotar eller de är utsvultna. Medan människan i staden, smyger i skydd av mörkret och hotar överfalla dig om du har otur och är på fel plats vid fel tidpunkt. Hotet finns där, vi varnades och vi respekterade det. Det är alltså en klar skillnad på människa och djur, inte alla människor, men tillräckligt många för att du skall stanna inomhus eller ta dig fram i taxi efter mörkrets inbrott. Här kommer klyftorna in, de som inget har, de som bor i skjul och behöver mat för att överleva, för en del av dem återstår bara att ta från de som har. Dvs du eller jag, tydliga som turister, innehavare av mobil, plånbok och kontokort. Kanske en guldring eller en värdefull klocka. Sydafrika är ett vackert land, varierat, torrt i vissa delar, dagliga skyfall i andra, högt, lågt, inga naturliga insjöar, men konstgjorda, några stora floder, många uttorkade. En lång kustremsa med Indiska oceanen och Atlantens svala vatten skönt sköljande upp på klippor eller stränder. Jag kommer att berätta mer. Men Sydafrika har både en mörk och en ljus sida. Som zebran ungefär.

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej, jag heter "ALLIE REYNA" Jag är från USA. Jag var gift i 7 år med Ruben. Saker började bli ful och vi hade slagsmål och argument nästan varje gång. Det blev sämre vid en tidpunkt som han lämnade för skilsmässa ... Jag försökte mitt bästa för att få honom att ändra sig och stanna hos mig men all insats var meningslös. Jag bad om och försökte allt men ändå fungerade ingenting.

Genombrottet kom när någon introducerade mig till den här underbara, stora stavningskastaren som till sist hjälpt mig ut ... Jag har aldrig varit ett fan av saker som detta men bara bestämde mig för att försöka motvilligt, för att jag var desperat och lämnade inget val ... Han gjorde speciella böner och använde rötter och örter ... Inom 2 dagar kallade han mig och var ledsen för allt det emotionella trauma han hade orsakat mig, han flyttade tillbaka till huset och vi fortsätter att leva lyckligt. vilket underbart mirakel Baba Egbe gjorde för mig och min familj.

Jag har introducerat honom till många par med problem över hela världen och de har haft goda nyheter ... Jag tror starkt på att någon där ute behöver sin hjälp. För brådskande hjälp av någon typ, kontakta Baba Egbe nu via hans Email: babaegbetemple@gmail.com eller WhatsApp honom på 7 (926) 512-8701.